Pentru o viață mai lungă: oamenii de știință au constatat cât timp trebuie dedicat exercițiilor fizice

Practicarea sportului poate prelungi viața: exercițiile fizice regulate reduc riscul de boli cardiovasculare și de deces prematur. Cercetătorii de la Harvard’s T. H. Chan School of Public Health din Boston, SUA, au anunțat noi date despre cât de multe exerciții fizice trebuie să faci într-o săptămână pentru a-ți reduce riscul de deces prematur.

Recomandările standard ale Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA sunt de 150-300 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână sau 75-150 de minute de activitate fizică intensă. Asociația Americană a Inimii citează cifre ușor diferite: cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții fizice moderate sau cel puțin 75 de minute de exerciții fizice viguroase. Dar cel mai recent studiu sugerează că cei care vor să trăiască mai mult ar fi mai bine să dedice mai mult timp exercițiilor fizice și altor activități fizice.

Cercetătorii au analizat date de la 100.000 de persoane pe parcursul a 30 de ani. Participanții la studiu au completat un chestionar la fiecare doi ani, raportând activitatea lor fizică. Cercetătorii au descoperit în cele din urmă că adulții care făceau de două până la patru ori mai multe exerciții fizice moderate sau viguroase pe săptămână decât cele recomandate în mod standard aveau un risc mai mic pe termen lung de deces din toate cauzele. În rândul celor care au făcut activitate fizică viguroasă, riscul de deces a fost redus cu 21-23%. Cei care s-au angajat într-o activitate fizică moderată au avut o reducere de 26-31%.

“Această descoperire poate risipi îngrijorările legate de potențialele efecte nocive ale unor niveluri ridicate de activitate fizică observate în mai multe studii anterioare”, explică unul dintre autorii lucrării, Dong Hong Lee, MD. Cu toate acestea, nu este nevoie să exagerați. Oamenii de știință notează: cei care au făcut exerciții fizice de peste patru ori mai mult decât minimul săptămânal recomandat nu au prezentat nicio reducere suplimentară a riscului de deces.

Când vine vorba de longevitate, experții recomandă ca stilul de viață să fie primul lucru de care trebuie să ținem cont. Oamenii de știință au demonstrat că longevitatea depinde în mare măsură de regimul alimentar și de activitatea fizică.