De ce este important anume să oferi și nu să iei? Asocierea cu Marea Moartă îți va da de gândit

Pe teritoriul Israelului, după cum se știe, există două lacuri.

Încă de la școală țin minte că lac înseamnă bazin acvatic natural, care nu are ieșire la mare.

Primul lac este Marea Galileei, mai numit și Lacul Tiberiada, Lacul Ghenizaret sau Lacul Kinneret, care se află la nordul țării. El se află într-un loc pitoresc, cu multă natură verde, flori și păsări cântătoare. Oamenii se stabilesc cu traiul în această zonă. Apa este curată, cu o diversitate mare de pești.

Celălalt lac se află la sud. Este Marea Moartă și nu este o mare adevărată, ci doar poartă această denumire. În jur este pustiu, liniște mortală, fără păsări sau alte vietăți. În Marea Moartă nu există niciun pește! Apa are o concentrație puternică de săruri.

Ambele locuri sunt foarte populare printre turiști și oricare dintre ei poate confirma că sunt două locuri diametral opuse. La prima vedere, nu este clar de ce. Doar, dacă e să privim pe hartă, ambele sunt conectate cu râul Iordan. El curge de la nord trece prin Marea Galileei și își continuă cursul până la Marea Moartă. Înseamnă că nu este problema în râu și nici în sol, pentru că e asemănător.

Am fost întrebat odată despre asta de către un bătrân înțelept și tot el mi-a oferit răspunsul.

Apele Iordanului curg în Marea Galileei, care nu și le lasă ei. Tot ce primește, ea oferă. Iordan curge în Marea Galileei și continuă până la Marea Moartă, care ia totul și nu oferă nimic. Marea Moartă nu se revarsă nicăieri.

Marea Galileei ia și oferă, de aceea se dezvoltă. Iar cealaltă doar ia și nu oferă, de aceea este Moartă.

Gândește-te la asta!

Autor: Reuven Kaplan, 63 de ani, 

director de școală, Ierusalim