5 cele mai periculoase obiceiuri în trafic, de care să scapi imediat

Oricât de mult autoritățile ar încerca să prevină accidentele și încălcările pe trasee, oamenii oricum continuă să încalce și să nimerească în accidente. De ce? Pentru că șoferii au unele obiceiuri periculoase care mai devreme sau mai târziu devin cauza unor neplăceri sau chiar nenorociri.

Dacă îți dorești ca cei din jur și tu de rând cu ei să te simți în siguranță când ești în mașină, toți șoferii ar trebui să scape de următoarele obiceiuri:

1. Folosirea smartphone-ului

O mare parte dintre accidentele minore petrecute în marele orașe ale lumii sunt din cauza vorbitului sau tastatului la telefon. Neatenția te poate costa viața sau poate costa viața altcuiva. Este suficient să citești un mesaj ca să nu observi cum un pieton traversează strada. O astfel de întâmplare îți poate marca viața.

2. Demonstrația agilității

Mulți șoferi își imaginează să sunt eroii filmului Fast&Furious și încearcă să demonstreze de ce sunt în stare la volan. Încalcă regimul de viteză, execută depășiri riscante,  se pun la întrecere cu alte mașini ș.a. Adevărații șoferi de curse nu vor risca niciodată cu viața celorlalți participanți la trafic, ei știu că pentru asta există piste. Dacă îți place viteza, găsește locuri special amenajate pentru asta.

3. Acostamentul

Cu toții ne grăbim undeva, acesta însă nu este motiv să mergem neregulamentar. Cu părere de rău, există șoferi foarte ingenioși care consideră că o să ajungă mai repede undeva, dacă merg pe acostament, făcând depășiri inadmisibile. Acest obicei nu doar este lipsit de respect față de ceilalți automobiliști, dar este și un risc de deplasare pentru tine. Ai putea rămâne blocat undeva într-un șanț.

4. Drum lung, fără odihnă

Mulți șoferi se autoconving că vor ajunge mai repede unde își propun, dacă merg fără pauză, inclusiv noaptea. Aceasta însă este o alegere extrem de riscantă, o bună parte dintre accidentele nocturne sunt cauzate de adormitul la volan. Acest proces este incontrolabil și are loc în doar câteva secunde, mai ales pe trasele perfect drepte. Nu fi prea încrezut că vei ajunge în acest mod unde ți-ai propus, mai bine fă o pauză sau roagă pe cineva să te înlocuiască.

5. „Pe 5 minute”

Câți dintre șoferii care parchează neregulamentar spun că doar pentru 5 minute? „Trag o fugă până la farmacie și vin repede înapoi.” Doar că acest „repede” de regulă durează mult mai mult, în timp ce traficul devine un calvar din cauza mașinii tale care stă unde nu trebuie. Manifestă mai mult respect pentru ceilalți participanți la trafic și încearcă să te pui în locul lor.