Violeta africană – cum o îngrijim ca să înflorească abundent și frumos?

Violeta de Parma, numită și Violeta africană este una din cele mai îndrăgite flori de cameră din lume. Planta a devenit populară datorită aspectului delicat, florilor colorate frumos și ușurinței cu care se îngrijește.

Violetele au frunze rotunde, acoperite cu perișori fini, și flori delicate, care acoperă o paletă largă de culori. Unii le consideră pretențioase și zgârcite la flori, dar adevărul e că violetele te pot bucura cu flori anul împrejur dacă știi cum să le îngrijești.

Cum se îngrijește violeta africană?

În primul rând, nu o amplasa pe pervaz, deoarece violeta de parma detestă expunerea la soare. Cea mai bună amplasare pentru ea este în partea de nord-vest a camerei și nici într-un caz în partea de sud.

Violeta provine din Africa. Prin urmare, planta adoră căldura și nu tolerează frigul. Temperatura optimă, necesară ca violeta să se dezvolte normal, este cuprinsă între 20 și 24 de grade Celsius. Și nici într-un caz mai puțin de 16 grade Celsius.

Înainte de a o uda, stratul superior de pământ trebuie ușor afânat pentru a facilita pătrunderea apei în sol, iar apa nu se toarnă pe centru, ci de-a lungul pereților din ghiveci, pentru a nu deteriora tulpina.

Udă planta cu atenție, ca stropii să nu cadă nici pe frunze, nici pe tulpină. Violetele iubesc umiditatea în aer, nu și în substrat. Așa că ud-o moderat. De regulă, violeta se udă de două ori pe săptămână.

De asemenea, contează să o mai și hrănești. De cele mai multe ori, hrănirea se face cu îngrășăminte din comerț, dar poți folosi și îngrășăminte tradiționale pentru fertilizarea violetei, precum drojdiile, ceapa sau ceaiul negru.

În ceea ce privește solul, violetele africane preferă pământul ușor acid, bine aerat. Pentru o plantă sănătoasă și înfloritoare, folosește un amestec de turbă cu nisip, cu adaos de materiale horticole precum perlitul și vermiculitul.

Respectă aceste recomandări și violeta ta va înflori tot anul, cu excepția celor 2-3 luni când se odihnește.