Viața în stil hygge: 8 secrete de fericire pe care să le împrumutăm de la danezi

Termenul „hygge” nu are o traducere exactă în nicio limbă. Un sens apropiat ar fi „confort”. Cert este că este mai mult de atât, este un stil de viață, carcacteristic locuitorilor din Danemarca. Este o atmosferă pe care o crează pentru ca ei și oaspeții lor să se simtă bine. Noi am selectat 8 sfaturi din cartea „Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii” de Meik Wiking.

Potrivit sondajelor, danezii sunt cei mai fericiți din Europa. S-ar părea că ar avea mai puține motive pentru asta decât europenii: clima este rece, înnoptează repede, prețurile sunt mari, impozitele sunt astronomice, se muncește mult ș.a. Danezii însă au ceea ce nu alții – filosofia de viață numită „hygge”. Iată ce prevede ea:

1. Amenajează-ți confortabil casa și biroul

Designul danez este minimalist. Nuanțele preferate pentru interior sunt alb, gri și albastru pudrat. Pe lângă asta, ei utilizează foarte mult lumina caldă, lumânările le aprind chiar și ziua și își decorează casa cu mărunțișuri drăguțe. Pentru ei, decorul nu trebuie să fie luxos,  ci să aducă emoții pozitive și să fie plăcute la vedere. La fel, danezii preferă materialele naturale: lemn, lână, in, lut.

2. Invită oaspeți

Comunicarea cu prietenii și rudele în rețelele sociale nu o poate înlocui pe cea reală. Meik Wiking a găsit o simplă explicație pentru asta: „ Cineva îți pune mâna pe umăr, altcineva te mângâie pe obraz și astfel te cuprinde un sentiment de bucurie. Atingerile produc oxitocină, care ne provoacă o stare de fericire și ne eliberează de stres, frici și griji”.

3. Învață să gătești gustos

Acest sfat are legătură cu precedentul. Reuniunile de familie sau cu prietenii presupun și servirea unor bucate delicioase. Și nu este vorba despre pizza congelată sau de sushi, la comandă. Pentru a simți „hygge” trebuie să înveți a găti checuri gustoase cu scorțișoară, tocăniță de carne și legume, glintwein și ciocolată caldă.

4. Devino mai activ

Danezilor le place să mănânce bine și gustos, însă un procent foarte mic suferă de obezitate. Secretul constă în modul lor activ de viață. Și nu e vorba de antrenamente extenuante la sală. Ei fac mișcare care le aduce plăcere. Cel mai des, danezii împreună cu familia fac escapade în munți, se plimbă cu bicicleta și merg pe jos.

5. Poartă haine comode

Adidași în loc de panofi cu toc, paltoane oversize în loc de scurte, pulovere călduroase și moi, cardigane lungi și pantaloni largi. Danezii preferă hainele comode, confecționate din țesături naturale.

6. Savurează micile plăceri

Cele mai bune lucruri în viață ni se oferă pe gratis. Frumusețea lumii înconjurătoare, râsul copiilor, zâmbetul celor dragi, serile liniștite alături de persoana iubită sau de o carte – acestea sunt adevăratele momente care ne fac fericiți.

7. Practică un hobby

Viața nu poate fi constituită doar din muncă și treburi casnice. Este foarte important să ai și o ocupație creativă, care să-ți aducă plăcere – origami, croșetat, desenat, confecționarea articolelor hand made ș.a.

8. Nu fă excese

Hygge se bazează pe micile plăceri, dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți impui anumite limite. Zece chifle cu scorțișoară nu e hygge, dar e tulburare alimentară. După a cincea, plăcerea dispare.