Urmează acești 5 pași și vei toca legumele ca bucătarii profesioniști!

Cu siguranță ai văzut la TV cum marii bucătari ai lumii toacă legumele cu o viteză de invidiat. Fără să se taie sau să ezite măcar pentru o clipă. Acest proces pare de-a dreptul fermecător și aproape supranatural. Dar știm bine că nimeni nu se naște învățat. Și dacă ei pot, la sigur poți și tu.

Până la urmă, tocatul legumelor nu e decât o abilitate care poate fi asimilată. Iar viteza și eficiența acestui proces depind de trei factori: calitatea cuțitului, tehnica de tăiere și experiența. Hai să vedem care e tehnica corectă pe exemplu cartofilor.

Tehnici de tăiere a legumelor

#1. Taie cartoful în jumătate, astfel încât leguma să stea ferm pe tocator.

#2. Taie jumătățile de-a lungul, după cum este marcat în imaginea de mai jos.

#3. Fixează leguma orizontal, folosindu-te doar de unghii și de degetul mare, amplasat în lateralul legumei. Degetele trebuie să fie nițel îndoite spre interiorul palmei, în așa fel ca lama cuțitului să nu ajungă la vârful degetelor.

#4. Taie leguma ridicând cuțitul de pe tocator, păstrând o distanță considerabilă până la degete. Poziția cuțitului rămâne aceeași. Prin urmare, produsul e deplasat spre lamă, nu invers.

#5. Când te apropii de sfârșit, îndreaptă degetele și întoarce bucățile tăiate, astfel încât lama cuțitului să cadă perpendicular pe ele și continuă în același ritm.

Sfaturi pentru tocarea legumelor

#1. Cuțitul trebuie să fie în stare perfectă – ascuțit, curat, fără ca lama să se îndoaie.

#2. Chiar și bucătarii profesioniști se taie uneori. Dacă respecți tehnica de tocare, rănile nu au cum să fie grave. Prin urmare, nu te descuraja.

#3. Legumele se taie stând în picioare. Stând pe scaun nu vei putea toca la fel de rapid ca un bucătar chiar și după câțiva ani de antrenamente.

#4. Rezultatele se vor face simțite deja după o săptămână. Dacă ești începătoare, te poți antrena pe varză sau ceapă.

#5. Nu pune degetul pe partea superioară a lamei, deoarece te vei trezi cu bătături.

Citește și: Doar gospodinele adevărate știu de ele: 8 întrebuințări neobișnuite ale cepei!