Urmează aceste 9 reguli simple și orhideea ta va înflori neîncetat

Atunci când le văd în magazine atât de frumos înfloritoare, mulți conștientizează că nu este decât o frumusețe efemeră, care dispare în cel mult câteva săptămâni după ce sunt aduse acasă. Să faci o orhidee să înflorească a doua oară pare cel mai des o misiune imposibilă. De fapt, totul este posibil, dacă respecți câteva reguli simple, iar în plus mai poți face ca înflorirea să dureze între 2 și 6 luni.

Așadar, iată 9 condiții pe care să le creezi orhideei ca să înflorească:

1. Află vârsta orhideei

Dacă ai cumpărat o orhidee neînflorită și aceasta nu se grăbește să te bucure cu flori s-ar putea să fie prea tânără. Diverse specii de orhidee înfloresc prima dată la vârsta de 1,5-3 ani. Pentru ca să afli dacă planta este suficient de matură pentru înflorire, numără-i crenguțele. O orhidee pregătită pentru înflorire trebuie să aibă 5-8 crenguțe. Dacă florile apar prea devreme, acest proces poate epuiza planta, iar după se poate ofeli în totalitate.

2. Nu muta ghiveciul

Se știe că schimbarea locului pentru orhidee înseamnă stres. Această floare nu iubește nici chiar mișcările neînsemnate. Orhideea reacționează la poziționarea în raport cu lumina. Dacă trebuie să-i schimbi locul, ai grijă ca partea ei obișnuită cu lumina să fie poziționată la fel. Totodată, nu roti ghiveciul cu altă parte după ce uzi planta.

3. Mare atenție rădăcinilor

După cum știi, rădăcinile de orhidee joacă un rol esențial în procesul de fotosinteză, de aceea ele au nevoie de suficientă lumină. Optează pentru un ghiveci din plastic transparent, chiar dacă crezi că unul din ceramică ar arăta mai bine. Ai grijă ca ghiveciul să aibă multe găuri de scurgere.

4. Lumina potrivită

Lumina solară este un factor foarte important pentru înflorirea orhideei. Fără o zi deplină cu lumină (10-12 ore) această plantă n-o să înflorească. De aceea, în perioada rece a anului când ziua este mai scurtă, o să ai nevoie de lămpi sumplimentare.

Lămpile Phyto au această funcție specială de a înlocui lumina naturală. Dacă o orhidee a început să înflorească în perioada rece a anului, fără această lumină suplimentară, procesul poate înceta.

5. Asigură-i diferența de temperaturi

Diferența de temperaturi dintre zi și noapte este un catalizator bun pentru înflorirea multor specii de orhidee. Pentru ca acest lucru să se întâmple, e nevoie ca noaptea temperatura să fie cu 4-6 grade mai joasă decât ziua. Toamna și primăvara va fi cel mai ușor de asigurat acest lucru, deschizând o fereastră. Dar mare atenție, curenții de aer sunt un mare dușman al orhideei.

6. Udarea corectă

Orhideea se udă doar după ce substratul se usucă bine, în acest mod vei evita putrezirea rădăcinilor. Este o regulă general aplicabilă, cu excepția perioadei de după înflorire, când se face o pauză de până la o lună. Înainte și în procesul de înflorire aceasta trebuie udată mai des, cam o dată la 10-12 zile.

7. Mărește umiditatea aerului

Încă un factor care influențează înflorirea – umiditatea aerului.  Dacă aerul va fi prea uscat, orhideea poate înceta să mai crească și chiar va începe să se usuce. Pentru ca să-i asiguri umiditatea necesară, este suficient să pui lângă orhidee o farfurie cu apă. Umiditatea potrivită pentru orhidee este de 60% și mai mult.

8. Alege corect îngrășămintele

Acestea trebuie să fie pe bază de fosfor și potasiu – aceste elemente stimulează apariția mugurilor. În plus, astfel te asiguri că florile vor fi sănătoase și vor ține mai mult timp. Îngrășămintele pe bază de azot e mai bine însă să le eviți, ele întârzie dezvoltarea bobocului de floare.

9. Nu te teme să strezezi planta

Uneori, ca să înflorească, orhideea are nevoie de puțin stres. Dacă toate condițiile de mai sus au fost respectate, iar orhideea refuză să înflorească, încearcă să-i rărești udarea sau să muți ghiveciul într-o încăpere răcoroasă.