Trucul genial care te va ajuta să alegi doar produsele proaspete de la supermarket!

Gama de produse din supermarket este imensă. Iar alegerea alimentelor potrivite este o adevărată provocare pentru orice gospodină. Prin urmare, dacă vrei să fii sigură în produsele pe care le alegi, trebuie neapărat să știi despre aceste 10 trucuri.

1. Măslinele

Majoritatea oamenilor cumpără măsline fără sâmburi pentru că nu trebuie curățate și sunt mai ușor de consumat. Dar puțini oameni știu că după îndepărtarea sâmburilor, măslinele sunt puse în saramură. Iar aceasta pătrunde în pulpa lor și le schimbă gustul și consistența. Măslinele devin moi sau se transformă în terci. De aceea, se recomandă să alegi măsline cu sâmburi, care își păstrează gustul și prospețimea mult timp.

2. Somonul

Somonul este o delicatesă scumpă, prin urmare, nu ai voie să dai greș. Pentru a alege un somon proaspăt, acordă atenție culorii și mirosului. Mirosul lui trebuie să fie sărat și abia sesizabil, iar culoarea trebuie să fie deschisă. Daca somonul are pielea cleioasă sau dacă îi cad repede solzii, atunci peștele nu trebuie cumpărat. De asemenea, un somon proaspăt ar trebui să aibă branhiile rozalii spre roșu.

3. Curmalele

Alimentele proaspete sunt ușor de recunoscut după aspectul lor. De exemplu, curmalele ar trebui să fie ușor încrețite și nu prea tari. Deși sunt considerate fructe uscate, ele nu sunt foarte uscate, ci dimpotrivă, sunt cărnoase și au un luciu plăcut. Dacă observi cristale de zahăr sau pete palide pe ele, nu le cumpăra. Curmalele proaspete au o culoare vie, intensă și un aspect lunecos.

4. Usturoiul

De câte ori ți s-a întâmplat să cumperi usturoi putrezit sau uscat? În mod ideal, această legumă nu ar trebui să aibă o aromă pronunțată, ci una ușoară, abia sesizabilă. Dacă mirosul său este prea puternic, atunci usturoiul este deja vechi sau condițiile sale de păstrare au fost încălcate. De altfel, pentru a prelungi durata de viață a cepei și a usturoiului, păstrează aceste legume în pungi găurite de hârtie.

5. Sfecla

Fii atent la suprafața sfeclei. Coaja acesteia ar trebui sa fie netedă. De asemenea, este bine sa cumperi sfecle care încă mai au frunze. Frunzele trebuie să fie verzi, umede și fragede. Pe de altă parte, cele vestejite și cele îngălbenite arată că sfecla nu mai este proaspătă. Dacă sfecla nu are frunze, ai grijă că aceasta să fie tare. Sfecla moale nu mai este proaspătă. Un alt semn al bătrâneții sunt perișorii de la rădăcină.

6. Ouăle

Dacă agiți puțin oul și nu se aude nicio plescăitură de apă din interior, înseamnă că acesta este proaspăt și comestibil. Pe de altă parte, dacă din ou se aude un zgomot de parcă ai agita apa, atunci acesta nu mai este comestibil, din cauză că a pătruns aer în ou și s-a expandat bula de aer a lui. Un alt indiciu este greutatea, ouăle vechi cântăresc mai puțin decât cele proaspete.

7. Cașcavalul

Oamenii au tendința de a asocia culorile pronunțate cu gusturile pronunțate. Dar această percepție este periculoasă, deoarece alimentele gătite în condiții normale au o culoare mai palidă decât acele care apar în reclame. De exemplu, oamenii consideră că cu cât mai galben este cașcavalul, cu atât acesta conține mai multă grăsime. Fals. Mai degrabă conține mai mulți coloranți. Cașcavalul natural este palid.

8. Roșiile

Dacă roșia are coaja groasă și rigidă – e mare probabilitatea că a fost tratată cu substanțe chimice dăunătoare. Și sunt și mai mari șanse să fie verde în interior. De asemenea, fii atentă la vârf. Vârful ascuțit poate fi un semn al stimulentelor de maturare (astfel de soiuri în natură sunt rare). O altă modalitate bună de a evita roşiile tratate cu hormoni este să alegi de pe tarabă acele legume care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde.

9. Ananașii

Frunzele fructului de ananas trebuie să fie robuste și să aibă un ton verde închis. Dacă frunzele se desprind ușor, înseamnă că fructul e pe cale să se strice. Iar dacă se rup greu, înseamnă că nu-i suficient de copt. Dacă ai rupt măcar o frunză fără efort, să știi că fructul e numai bun pentru consum. Un fruct copt are o aromă dulce și parfumată. Dacă aroma e slabă, mai bine nu-l cumpăra, iar dacă miroase a oțet, înseamnă că e pe cale să se strice.

10. Cartofii

Dacă vrei să te bucuri de cartofi de calitate, ai grijă ca aceștia să fie foarte fermi la atingere, să nu aibă pete negre și să fie copți. Nu se recomandă cartofii verzi, cei care sunt moi la atingere sau cei care au un aspect și o textură care trezește îndoieli. Cartofii încolțiți nu sunt periculoși pentru sănătate, dacă elimini partea încolțită. Dar nu se recomandă să-i cumperi deoarece sunt moi, își pierd proprietățile și deseori pot fi stricați în interior.