Trăiește clipa: 15 deprinderi sănătoase, care îți vor face viața mai frumoasă!

Viața este cel mai prețios dar pe care l-am primit vreodată și dacă ea nu-ți mai aduce plăcerea de odinioară, se pare că e momentul potrivit pentru o schimbare. Schimbând deprinderile noastre cotidiene, în scurt timp ne vom schimba atât viața, cât și lumea care ne înconjoară.

Sfaturi pentru o viață mai sănătoasă

#1. Alimentează-te corect

În primul rând, renunță la diete stricte. Acestea sunt istovitoare pentru organism și e demonstrat științific că majoritatea persoanelor care respectă astfel de diete se îngrașă din nou pe parcursul următoarelor 12 luni. Cea mai bună dietă este bogată în produse integrale și săracă în grăsimi, fast-food și dulciuri.

Începe prin a include în rația ta alimentară cât mai multe fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale, pește și carne slabă. Alimentele trebuie adăugate treptat, ca organismul să se obișnuiască cu un asemenea regim alimentar. Dar nu uita să-ți diversifici rația din când în când, pentru o digestie mai bună.

Potrivit cercetărilor, o asemenea dietă reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2 și te va ajuta să scazi în greutate în mod natural, fără consecințe neplăcute pentru organism.

#2. Fă mai multă mișcare

Munca sedentară și un stil de viață pasiv sunt dăunătoare sănătății, crescând riscul de deces prematur. Încearcă să îmbini activitatea fizică cu stilul tău de viață actual. De exemplu, dacă la locul de muncă trebuie să stai mult timp pe scaun, fă-ți obiceiul de a te ridica în picioare timp de 5-10 minute în fiecare oră sau fă o plimbare la prânz.

Urcă scările mai des, scoate câinele la plimbare, găsește un sport care să-ți provoace plăcere. Majoritatea oamenilor au predispunere spre un anumit sport. Trebuie doar să-l găsești.

#3. Consumă mai puține băuturi zaharoase

Consumul băuturilor carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr crește riscul de apariție a obezității, bolilor hepatice nealcoolice, afecțiunilor cardiovasculare și cariilor dentare. Prin urmare, chiar e o idee bună să renunți la ele în favoarea apei sau sucurilor naturale cu conținut redus de zahăr.

Sfaturi pentru o viață mai bună

#4. Somn liniștit și odihnitor

Calitatea somnului influențează productivitatea și nivelul de satisfacție la locul de muncă, confortul fizic și emoțional, relațiile cu cei din jur și pofta de viață. Iar insuficiența acestuia crește riscul de apariție a obezității, bolilor de inimă și anxietății.

Încearcă să mergi la culcare și să te trezești zilnic la aceeași oră. Renunță la obiceiul vicios de a naviga pe net și a viziona seriale înainte de somn. Nu consuma cofeină și dormi în întuneric, fără a te expune la lumină albastră a telefonului, televizorului sau calculatorului.

#5. Găsește sportul care-ți aduce plăcere

Nimeni nu te pune să faci sport de performanță. Însă după cum am menționat anterior, fiecare persoană e predispusă spre un anumit sport, trebuie doar să înțelegi care din ele poate deveni hobby-ul tău: fotbal, tenis de masă, fitness, înot, ciclism, gimnastică, yoga, pilates etc, indiferent de alegere, sportul îți va menține sănătatea fizică, mentală și emoțională.

Totodată, e foarte important ca sportul să-ți aducă plăcere, altfel activitatea va deveni dăunătoare. Și nu e neapărat să faci sport în fiecare zi. De 2-3 ori pe săptămână, într-un ritm ușor și plăcut, este mai mult decât suficient.

Citește și: Teoria jumătății de oră: Pentru a atinge succesul, e destul să aloci doar 30 de minute pe zi!

#6. Ai grijă de tine

Nu e vorba de egoism, e vorba de o necesitate vitală. Viața este un adevărat dar și trebuie să-l prețuim. Munca, copiii, obligațiile familiale, afacerea – toate sunt importante. Dar uneori trebuie să iei o pauză și cel puțin pentru câteva ore să te gândești numai la tine. Răsfață-te: SPA, yoga, un pahar de vin, o cutie de ciocolate, o vizită la teatru, câteva ore de somn în plus etc. Găsește ceea ce-ți place și transformă din asta o recompensă care îți va colora frumos rutina cotidiană.

Sfaturi pentru o viață fericită

#7. Gătește la domiciliu

Bineînțeles că e mare ispita să mănânci dulciuri, fast-food și semifabricate. E gustos, e comod, e rapid – dar nu e sănătos. S-a demonstrat științific că în rândul oamenilor care se alimentează cu bucate gătite acasă, riscul de obezitate e cu 28% mai mic, decât în rândul celor care apelează la fast-food. Același lucru e valabil și pentru riscul de apariției a bolilor cardiovasculare.

#8. Ieși în natură

Ieșirile în sânul naturii sunt un remediu bun împotriva stresului, îmbunătățesc starea de spirit și scad tensiunea arterială. Poți lua prânzul într-un parc din apropiere, dacă timpul îți permite acest lucru, poți plimba câinele, poți face jogging sau poți organiza o adevărată escapadă cu întreaga familie.

#9. Petrece mai puțin timp în fața ecranului

Micile ecrane au devenit o componentă foarte organică, firească, indisolubilă de viața fiecăruia din noi. Avem nevoie de ele pentru a munci, pentru a ne distra și pentru a comunica cu alte persoane. Însă e demonstrat științific că utilizarea excesivă a gadgeturilor poate duce la anxietate și depresie, în special în rândul tinerilor. Prin urmare, încearcă să petreci cât mai puțin timp în mediul online și să te bucuri de farmecul lumii care te înconjoară.

Citește și: Nu te juca cu focul: De ce am renunțat la cafea și cum această decizie mi-a schimbat viața!

Sfaturi pentru o viață mai liniștită

#10. Consumă mai puțin alcool

Consumul de alcool poate aduce beneficii sănătății, însă doar atunci când este respectată măsura. Alcoolul are un efect deshidratant asupra organismului și inhibă capacitatea lui de a folosi rezervele de grăsime corporală, ce se acumulează pe șolduri și abdomen. Totodată, acest produs dilată capilarele de pe față și are un efect inflamator asupra întregului corp, nemaivorbind de efectul distrugător asupra organelor interne.

#11. Trăiește clipa

Marc Levy spunea că: Ieri a trecut, mâine nu există încă, ce contează este astăzi, prezentul. Gândindu-te prea mult la trecut și la viitor, s-ar putea să ratezi prezentul. Învață să fii aici și acum. Ridică privirea din telefon și trăiește clipa. Viața s-ar putea să fie mai expresivă decât ai crezut până acum.

#12. Din când în când, găsește-ți un hobby nou

Învățarea unei limbi străine, mersul nordic, croșetatul, jocurile de societate, sportul – există o multitudine de soluții plăcute pentru a te desfăta și a rămâne în formă. Practicarea regulată a oricărui hobby este benefică pentru că îți vei dezvolta abilitățile cognitive, rămânând ager și seren chiar și la 90 de ani.

Sfaturi de viață înțelepte

#13. Iubește-ți corpul

Puterea gândului este mai mare decât pare la prima vedere, iar atitudinea negativă față de propriul corp e soldată întotdeauna cu depresie, atacuri de panică și anxietate. Acest lucru se referă atât la bărbați, cât și la femei. Învață să-ți apreciezi corpul și să emani numai energie pozitivă.

#14. Consultă un medic

Nu neglija niciodată vizitele la medic, deoarece paza bună trece primejdia rea și un simplu test poate preveni apariția unor probleme grave în viitor.

#15. Ai grijă de dinți

Investiția într-un zâmbet strălucitor și sănătos este mai bună decât 10 rochii. E suficient să vizitezi dentistul de două ori pe an pentru a uita complet de nuanța gălbuie și bolnăvicioasă a dinților. O procedură profesionistă de albire își merită banii.

Dar ecuația nu se rezumă numai la frumusețe. Studiile au demonstrat că starea gingiilor este legată de Alzheimer și bolile cardiovasculare, astfel că igiena orală este chiar mai importantă decât am crezut până acum.

Citește și: Lucrând 10 ani ca maseur, am înțeles de ce unele femei 40+ arată mai tinere decât altele!