Tigaia, tocatorul și alte 8 lucruri din bucătărie pe care le folosim GREȘIT!

Ce greșeli facem când folosim mașina de spălat vase? Cum se spală tocatorul de lemn? De ce să nu ții laptele în ușa de la frigider? Și cum se adaugă corect ingredientele în blender. Răspunsurile la toate aceste întrebări și la multe altele le vei afla în continuare.

#1. Blenderul

Ce ne facem fără el? Omul contemporan s-a obișnuit atât de mult cu acest aparat, încât a uitat cum se folosește corect. Greșeala pe care o face toată lumea e că nu adaugă ingredientele în ordinea care se cuvine, dar ordinea este foarte importantă. Mai întâi se adaugă lichidele, apoi ingredientele mici și abia apoi ingredientele grele, precum gheața sau legumele.

#2. Frigiderul

Aici facem cele mai multe greșeli. În primul rând, ținem produsele perisabile în ușa de la frigider. Însă aceasta e zona unde temperatura oscilează cel mai mult și nu se recomandă să ții acolo lapte, ouă sau alte produse cu termen de valabilitate modest. Ușa este ideală pentru băuturi, sosuri și conserve.

În al doilea rând, păstrăm în frigider lucruri care nu au ce căuta acolo. Unele produse nu se țin în frigider. E vorba de cartofi, fructe tropicale, roșii, ceapă, usturoi, pere, paste, cereale, ulei vegetal, miere etc. Iar când frigiderul este supraîncărcat, aerul circulă greu și produsele se alterează mai repede.

Și nu în ultimul rând, nu facem o delimitare clară a produselor. Alimentele au proprietăți diferite și perioade de valabilitate diferite. Prin urmare, pentru a preveni contaminarea încrucișată, cel mai bine e să împarți produsele pe categorii. De regulă, raftul de lângă congelator este cel mai rece și acolo se țin produsele care se strică rapid, precum carnea, ouăle și peștele.

Produsele lactate pot fi așezate pe raftul superior al frigiderului, mai aproape de peretele interior al acestuia și nici într-un caz pe rafturile incorporate în ușă. Legumele și fructele se țin în sertare, iar conservele pe raftul din mijloc.

#3. Presa pentru usturoi

Atunci când folosești presa pentru usturoi, nu e neapărat să cureți usturoiul de coajă, deoarece coaja oricum va rămâne înăuntru. Pur și simplu pune usturoiul în presă și apasă pe el.

#4. Mașina de spălat vase

Unii oameni consideră că mașina de spălat vase trebuie umplută cât mai tare, deoarece cu cât mai compact e aranjată vesela, cu atât e mai eficientă spălarea. În realitate, totul depinde de capacitățile tehnice ale mașinii. Dar nu e bine să o umpli complet.

La mijloc jetul este mai puternic, din acest motiv, pe mijloc se pun vasele murdare de cartofi, sos, roșii și alimente care conțin o cantitate mare de carbohidrați. Detergentul este distribuit la margini, prin urmare, vesela cu urme de grăsime, carne sau ouă, trebuie așezată acolo.

#5. Mixerul cu suport

Dacă ai la bucătărie un mixer cu suport, nu uita că poți regla înălțimea telului așa cum vrei tu. Mai mult decât atât, se recomandă să o reglezi. Telul trebuie fixat cu câțiva milimetri mai sus de castron. Puțin mai sus – și ingredientele nu se vor amesteca uniform, puțin mai jos – și vei zgâria bolul.

#6. Mânerul tigăii

Avem nevoie de mâner nu doar pentru a îndepărta tigaia de pe aragaz. Multe mânere au un orificiu la capăt. El are cel puțin două întrebuințări. În primul rând, pentru a agăța tigaia în cui. Iar în al doilea rând, pentru a fixa lingura în timpul gătitului. Dacă o pui sub un unghi de 45 de grade, conținutul ei se va prelinge direct în tigaie. Același lucru e valabil și pentru oale.

#7. Curățătorul pentru legume

Când cureți cartofi și alte legume, există o regulă de care trebuie să ții cont. Curăță leguma dinspre tine, nu înspre tine. Dar asta nu e tot. Curățătorul poate fi folosit nu numai pentru ceapă, morcovi și cartofi, ci și pentru cașcaval, roșii sau ardei.

#8. Gaura din lingura pentru spaghete

Lingura pentru spaghete este un instrument ideal pentru a scoate pastele și a scurge apa. Dar de ce are un orificiu atât de mare pe centru și nu mai multe găuri mici precum o strecurătoare obișnuită?

Adevărul e că gaura din lingura pentru spaghete este concepută nu doar pentru a scurge apa, ci și pentru a determina numărul de porții. Conținutul unei linguri este echivalent cu o porție de paste. Iată de ce italienii trăiesc atât de mult și au o dietă atât de echilibrată.

#9. Tocatorul de lemn

Majoritatea gospodinelor preferă un tocator de lemn, în loc de unul de plastic. E lesne de înțeles de ce. Dar nu toate știu să îl spele corect după utilizare. Fisurile negre de pe tocator sunt pline de microbi și bacterii. De pe tocator, ele ajung direct în farfurie.

Pentru a prelungi durata de viață a tocatorului de lemn, clătește-l regulat cu oțet alb. Oțetul îndepărtează excelent murdăria și asigură un efect antibacterian durabil. Iar dacă vrei să miroase frumos, folosește lămâie și sare. Sarea descompune murdăria, iar lămâia va dezinfecta suprafața.

#10. Tocatorul de resturi alimentare 

Dispozitivul mărunțește resturile alimentare care sunt evacuate în sistemul de scurgere. El este instalat între chiuvetă și tubul de evacuare.

Ceea ce nu știm, este că temperaturile înalte îi scurtează durata de viață. Din cauza apei fierbinți, resturile alimentare se transformă în terci, care se lipește de pereții tocatorului. Prin urmare, clătește vesela cu apă rece.

Citește și: Cum să menții ordinea în casă? 9 trucuri pe care le-am învățat de la americani!