Te lasă fără bani: 5 greșeli pe care le faci în fiecare zi și nici măcar nu știi despre asta!

Știai că în fiecare zi facem o groază de greșeli care ne mulg nejustificat bugetul? O bună parte le facem fără a ieși din casă, iar la sfârșit de lună nu ne rămâne decât să ascultăm cum suflă vântul în buzunare. Iată 5 greșeli pe care le facem involuntar și care ne lasă regulat fără bani.

#1. Bateriile sanitare

Această șmecherie am aflat-o de la un instalator de bună credință. De câte ori ai dat drumul la apă acasă sau în ospeție și ea s-a revărsat cu putere din robinet? Asta înseamnă că robinetul este lipsit de aerator.

Aeratorul e un fel de dop găurit, montat la gura robinetului pentru a optimiza consumul de apă. Un aerator bun, care costă aproximativ 20 de lei, reduce consumul de apă cu 70%. Prin urmare, e lesne de înțeles dacă investiția se recuperează sau nu.

#2. Fierbătorul de apă electric

Ce poate merge prost aici? Unde poți să greșești? Acolo unde nu te-ai fi așteptat vreodată! Fierbătoarele electrice au făcut o glumă proastă cu toți cei care încearcă să economisească la fiecare pas.

Unii oameni au obiceiul să toarne cât mai multă apă pentru a nu folosi fierbătorul de două ori, economisind energie electrică. Dar adevărul e că un fierbător plin consumă de două ori mai multă electricitate decât unul umplut pe jumătate, iar pe deasupra, apa fierbe de două ori mai greu.

#3. Para de duș

Dacă ai o para de duș cu diferite module, alege modulul cel mai econom. Unii consideră că un astfel de jet e mult prea slab, iar spălarea nu este eficientă. Să știi că nu au dreptate. Jetul puternic e mai degrabă un moft, decât o necesitate. Vei fi la fel de curat dacă vei folosi un jet slab, în schimb vei consuma de două ori mai puțină apă. O decizie practică din punct de vedere financiar și etică din punct de vedere ecologic.

#4. Rezervorul toaletei

De regulă, mecanismul de scurgere este setat astfel încât să consume câte 10-12 litri la fiecare spălare. Experiența arată că 6-7 litri sunt mai mult decât suficienți pentru a curăța complet vasul de toaletă. Ajustând mecanismul de scurgere poți reduce consumul de apă cu 40%.

#5. Agenții de desfundare

Pentru a desfunda o chiuvetă, multe gospodine folosesc geluri scumpe, cumpărate din magazine specializate. Însă există granule care costă de 5 ori mai ieftin și se descurcă cu această sarcină la fel de eficient. De altfel, bicarbonatul de sodiu, oțetul, sarea și zeama de lămâie amestecate cu apă fiartă fac o treaba excelentă împotriva grăsimilor care înfundă chiuveta.

Citește și: Amenajarea casei la țară: 5 lucruri pe care NU trebuie să economisești niciodată!