Te-ai săturat de depunerile de calcar? 11 sfaturi cum să cureți corect mașina de spălat!

O mașină de spălat rufe nu e deloc ușor de curățat. Murdăria, calcarul, mucegaiul și mirosul neplăcut sunt prieteni fideli ai acesteia și un adevărat coșmar pentru proprietarii mașinii. Însă, din fericire, există câteva tehnici testate în timp, care te vor ajuta să le vii de hac chiar și celor mai persistente probleme.

Cum să cureți sertarul pentru detergent al mașinii de spălat?

Scoate sertarul pentru detergent și curăță suprafața pereților cu ajutorul unei periuțe de dinți sau a unui burete înmuiat în soluție de curățat. Dacă secțiunea e afectată de mucegai sau calcar, poți să apelezi la un agent de curățare pentru toaletă, pe bază de clor. Umple compartimentul cu soluție de curățat și lasă-l să stea timp de 2 ore până a începe să-l cureți, după care clătește-l sub un jet de apă fierbinte. Așteaptă să se usuce înainte să-l introduci înapoi.

Citește și: Spălatul rufelor: 10 sfaturi cum să folosești corect mașina de spălat!

Cum să cureți garnitura de cauciuc a mașinii de spălat?

Amesteca un înălbitor pe bază de clor cu apa caldă în raport de 1:1, după care cu ajutorul unui burete sau a unei cârpe umede, șterge suprafața garniturii și las-o să se usuce. Nu uita să porți mănuși de protecție.

Cum să cureți cuva mașinii de spălat de depunerile de calcar?

Pentru curățarea cuvei, introdu 100 ml de detergent lichid sau înălbitor pe baza de clor și pornește mașina fără haine, la temperatura de 60 de grade Celsius.

Curăță mașina de spălat cu oțet și bicarbonat

Pentru a elimina depunerile de calcar și detergent îți sugerăm să folosești bicarbonat de sodiu, oțet sau acid citric. Toarnă 100 g de acid citric în tambur și setează spălarea la temperatură maximă, preferabil cu un program de clătire dublă, pentru înlăturarea definitivă a plăcilor de calcar.

Sau – amestecă 50 ml de apă cu 50 g de bicarbonat de sodiu și introdu soluția în sertarul pentru detergent, iar în tambur toarnă 300 ml de oțet ca să obții reacția chimică necesară și lasă mașina să funcționeze timp de 60 de minute. Ulterior, înlătură depunerile rămase cu ajutorul unui burete. Împreună cu depunerile de calcar, va dispărea mucegaiul și mirosul neplăcut.

Citește și: Închide mașina de spălat când pleci de acasă! Află motivul

Acid citric pentru mașina de spălat

Nu doar cuva mașinii de spălat rufe are de suferit pe seama calcarului, ci și încălzitorul electric tubular. Pentru a scăpa de depuneri, vei avea nevoie de 250 g de acid citric. Toarnă 200 de grame în sertarul pentru detergent și 50 g în tambur și setează temperatura maximă de spălare.

Curăță filtrul mașinii de spălat rufe

De regulă, filtrul mașinii de spălat este situat jos, în partea din față a mașinii, în spatele capacului de plastic. Întinde un prosop uscat pe podea și așează un recipient sub capac, deoarece când vei scoate filtrul, s-ar putea să se scurgă o cantitate de apă rămasă. Înlătură manual depunerile care s-au adunat pe suprafața acestuia, tratează suprafața  cu detergent și clătește-o sub un jet de apă fierbinte, după care, poți să-l instalezi înapoi.

Cum se curăță furtunul mașinii de spălat?

Pentru a curata furtunurile, va trebui sa le demontezi cu atenție, dar înainte de asta, asigură-te că ai deconectat mașina de la sursa de energie electrică și de apă. Furtunul poate fi curățat cu un cablu special, cu o perie nemetalică la capăt. În absența acestui instrument, poți înmuia furtunurile într-o soluție din apă și detergent timp de câteva ore. După care, lasă-le să se usuce bine.

Citește și: Iată de ce și cum trebuie să cureți corect mașina de spălat rufe: 5 sfaturi practice

Cum se curăță mașina de spălat cu încărcare verticală?

Setează cea mai înaltă temperatură și adaugă 2-3 pahare de oțet. Lasă mașina să agite soluția timp de câteva minute, după care adaugă jumătate de pahar de bicarbonat de sodiu, lasă-le un pic să interacționeze și oprește mașina pentru jumătate de oră. Între timp, îți sugerăm să ștergi suprafața mașinii cu o soluție din oțet și apă, 1:1 și să cureți sertarul pentru detergent. După scurgerea apei, șterge pereții mașinii cu un burete.

Sfaturi pentru întreținerea mașinii de spălat

Folosește cantitatea de detergent indicată pe ambalaj, deoarece surplusul acestuia se acumulează pe suprafața cuvei, furtunului și încălzitorului;

– Înlătură murdăria de pe haine cu o perie, înainte de a pune rufele la spălat;

– Lasă ușa deschisă după spălare, pentru a preveni apariția mucegaiului;

– O dată la câteva săptămâni, dă drumul la mașina de spălat fără rufe pentru a preveni apariția unor noi depuneri.

Citește și: Nu ți-a dat în cap: 12 obiecte pe care le poți spăla în mașina pentru rufe