Sunt prea sărac să cumpăr ieftin: 10 lucruri SCUMPE, care te vor ajuta să economisești!

Henry Ford spunea că un ban economisit, e un ban făcut. Și avea perfectă dreptate, dar întrebarea este ce înseamnă un ban economisit? Uneori economisirea nu e deloc economicoasă și plătim de trei ori mai mult pe termen lung.

Este o vorbă din bătrâni care spune că leneșul mai mult aleargă, iar zgârcitul mai mult păgubește. E mai bine să plătești mult pe un lucru cu adevărat bun, decât puțin pe un lucru care mâine te va da de gol. Iată 10 lucruri care costă un pumn de bani, dar își justifică în întregime prețul.

#1. Plită cu inducție 

Plitele cu inducție costă mai scump decât plitele electrice obișnuite sau cele cu gaz. În schimb, sunt mai eficiente datorită undelor electromagnetice, care acționeză direct asupra vasului.

Astfel, 84% din energie este consumată pentru a încălzi vasul, nu aerul. Prin comparație, o plită electrică clasică consumă 68% din energie pentru încălzirea oalei, iar o plită cu gaz doar 41%. E lesne de înțeles că pe termen lung diferența de preț se răscumpără. În plus, plita cu inducție se montează ușor, se curăță și mai ușor și are un design plăcut.

#2. Congelator

Unii oameni renunță la congelator pentru a economisi pe energie electrică. La urma urmei, la ce bun să-l iei dacă nu obișnuiești să-ți faci provizii de carne, pește, fructe, legume sau alte produse care se alterează ușor?

Însă un congelator nu consumă multă energie electrică și îți va permite să cumperi produse promoționale sau cu ridicata, fără grija că stocurile se pot altera.

#3. Becuri LED 

Da, sunt mai scumpe decât becurile cu incandescență, dar consumă cu 75% mai puțină energie electrică și au durata de viață de 25 de ori mai mare.

#4. Geamuri termoizolante

Pe suprafața interioară a lor se aplică un strat protector cu oxid de argint, ce reflectă căldura, iar între foile de geam se pompează gaze inerte, precum kriptonul și argonul. Datorită acestora, transferul de căldură se reduce cu 30-50%, ceea ce îți va permite să economisești pe încălzire (iarna) și electricitate (vara, dacă ai un aparat de aer condiționat).

#5. Baterie baie cu termostat

O baterie cu termostat îți permite să setezi în prealabil intensitatea jetului și temperatura apei. Iar asta înseamnă economie de apă și de energie electrică, fără a pierde din confort. Și nu mai trebuie să pierzi timpul, nervii și apa, încercând să setezi manual temperatura dorită în timpul spălării.

#6. Aparat de ambalare în vid 

Acest aparat absoarbe aerul din pungile cu produse alimentare și apoi le închide ermetic. În vid, alimentele își mențin prospețimea pentru mai mult timp și nu va mai fi nevoie să arunci resturile de mâncare sau produsele pe care nu reușești să le consumi până la expirarea perioadei de valabilitate.

#7. Lampă de uscare unghii 

Un produs absolut necesar pentru femeile care adoră să-și facă manichiura și să-și etaleze unghiile ori de câte ori au ocazia. În salon procedura costă 10-15 euro, în condițiile în care un aparat decent, bun pentru uz casnic, costă 30. E lesne de înțeles că e mult mai avantajos să-ți cumperi propria lampă.

#8. Încălțăminte de calitate

Logica e cât se poate de simplă – mai bine să-ți iei niște adidași buni, care să-ți servească câțiva ani, decât să-i schimbi în fiecare sezon. Costurile vor fi asemănătoare, dar adidașii scumpi sunt mai buni, mai confortabili, mai sănătoși și mai stilați, decât modelele low cost.

#9. Îmbrăcămintea exterioară

Un palton bun este atemporal. Acesta nu se demodează, arată întotdeauna stilat și nu se supune uzurii fizice și morale atât de ușor precum paltoanele obișnuite. Da, și paltoanele ieftine arată bine, dar diferența se observă în timp, și deja după câteva spălări te vor aștepta tot felul de surprize.

#10. Lenjeria de pat

Omul petrece o treime din viață dormind. Somnul este esențial pentru o viață biologică, socială și profesională normală. S-a demonstrat că senzația de prospețime și cearșafurile curate creează condiții pentru un somn liniștit și odihnitor. Dar ca cearșafurile să fie curate, ele trebuie spălate, iar lenjeria ieftină se deteriorează după 4-5 spălări. Mai multe despre lenjeria de pat și importanța acesteia am scris în articolul de mai jos.

Citește și: Lenjeria de pat: La câte grade se spală și de ce trebuie schimbată de 2 ori pe săptămână?