Studiu: Dacă dormi ziua, trăiești mai puțin! De câte ore de somn avem nevoie, de fapt?

Dacă vrei să fii sănătos, trebuie să dormi. Un somn liniștit, regulat și odihnitor este esențial dacă vrei să ai un corp sănătos, o minte senină și un suflet împlinit. Insuficiența de somn se convertește în iritabilitate, probleme de concentrare, lipsă de energie și înrăutățirea relațiilor cu cei dragi.

Unii oameni încearcă să-și recupereze energia în timpul zilei și trag un pui de somn imediat după masă. Dar cât de sănătos e acest obicei? Oamenii de știință susțin că nu-i deloc sănătos.

Somnul și importanța lui

Un studiu recent, publicat în revista European Heart Journal, susține că nu e bine să dormi nici prea mult, nici prea puțin. Insuficiența de somn crește riscul de moarte prematură cu 50%, iar surplusul de somn te face mai predispus spre boli cardiovasculare cu 47% și mărește de 1,5 ori riscul de accident cerebral.

E bine să dormi după amiază?

De altfel, nici ideea de a trage unui pui de somn în timpul zilei nu este deloc bună. Acest reset crește riscul de deces prematur, din simplul motiv că somnul nu trebuie perturbat. Cercetătorii au descoperit o legătură directă între obiceiul de a face siesta și riscul de moarte prematură sau de a dezvolta boli cardiovasculare.

Rezultatele au demonstrat că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore/mai mult de 10 ore sau care au obiceiul de a dormi după amiază sunt mai expuse riscului de a suferi un atac cerebral sau un stop cardiac, decât oamenii cu un regim de somn obișnuit. Dar ce înseamnă un regim de somn obișnuit?

Câte ore trebuie să doarmă omul?

Răspunsul e simplu și îl știm încă de la școală. Omul are nevoie de 7-8 ore de somn pe zi. Anume de somn, nu de stat în pat. Și, bineînțeles, fără perturbări. Un somn liniștit, odihnitor și, cel mai important – REGULAT, e unul din principalele secrete ale longevității. Cel puțin asta o spun japonezii. Află în articolul de mai jos la ce alte trucuri apelează cei mai longevivi oameni din lume, pentru a trăi până la 100 de ani!

Citește și: Secretele longevității japoneze: 7 reguli simple care te vor ajuta să trăiești până la 100 de ani!