Strică hainele și mașina de spălat: 10 greșeli la spălare pe care le face toată lumea!

Trăiască cei care au inventat mașina de spălat rufe, canalizarea, instalațiile sanitare și electricitatea. Datorită lor, viața noastră s-a transformat într-un basm, la care bunicile și străbunicile noastre nu au visat niciodată.

Nu mai trebuie să pierzi zile în șir cu spălarea. Ai apăsat pe câteva butoane și tehnica face totul de sine stătător, iar tu îți vezi de treaba ta. Nu mai trebuie să ții cont de un miliard de sfaturi pentru a face totul bine. Dar și aici reușim să facem câteva greșeli, care strică hainele și aparatul de spălat. Află în continuare care sunt ele.

Greșeli la spălat rufele

#1. Nu închidem fermoarul de la blugi

Și orice alte haine cu fermoare. Lamele lor pot deteriora piesele confecționate din țesături delicate, precum o rochie sau o cămașă tricotată. Prin urmare, fermoarele trebuie închise complet.

#2. Spălăm șosetele “în vrac”

Apoi ne întrebăm de ce după fiecare spălare nu găsim câte un exemplar. De parcă mașina ia tribut sub formă de șosete. Ca să nu-ți pierzi timpul, energia și conexiunile nervoase căutând șosetele pierdute, pune-le într-un sac de rufe din plasă și uită de această problemă. Dar nu umple sacul prea tare.

Sfaturi spălare haine

#3. Turnăm prea mult detergent

Cu cât mai mult, cu atât mai curat, nu-i așa? Nu chiar. Această tehnică are 2 dezavantaje mari. În primul rând e costisitoare, iar în al doilea rând nu ajută la nimic. Spălarea nu va deveni mai eficientă dacă în loc de o lingură de detergent vei pune două. Dimpotrivă, excesul de spumă se va depune pe guler și manșete. Iar pe deasupra, mașina de spălat rufe se va uza mai rapid.

#4. Facem abuz de înălbitor

Mai bine să nu-l adaugi deloc, ci să înmoi lucrurile într-o soluție cu înălbitor înainte de spălare. Fiindcă în mașină există riscul ca înălbitorul să nu se îndepărteze complet din țesătură. Iar asta înseamnă alergii, iritații și piele uscată. În plus, utilizarea în exces a înălbitorului distruge calitatea țesăturii.

Spălarea corectă a rufelor

#5. Ștergem petele cu violență

Cu cât mai tare, cu atât mai bine, nu-i așa? În realitate, frecarea violentă a petei în speranța de a o elimina este o greșeală, deoarece pata se va îmbiba și mai adânc în țesătură. E mult mai eficient să ștergi pata ușor, cu ajutorul unei cârpe sau a unui burete, după care să aplici puțin detergent pe zona afectată. După ce detergentul își va face efectul, șterge pata încă o dată, clătește ușor țesătura și pune haina în mașina de spălat.

#6. Nu desfacem nasturii de la cămașă

Dacă fermuarele trebuie închise, cu nasturii lucrurile stau invers. Această regulă nu trebuie neglijată, deoarece în timpul spălării hainele se întind, iar nasturii creează presiune suplimentară pe țesătură și aceasta se deteriorează.

Mașina de spălat rufe sfaturi

#7. Umplem tamburul prea tare

Totul este cât se poate de simplu. Dacă tamburul este aproape gol, tehnica funcționează degeaba. Dacă tamburul este supraîncărcat, hainele nu se vor spăla cum trebuie și va sări ca un iepure neastâmpărat. În mod ideal, între rufe și plafonul tamburului trebuie să rămână 10 cm.

#8. Turnăm detergentul în compartimentul greșit

Majoritatea persoanelor toarnă detergentul praf în sertarul cu numărul 1. Însă acolo se toarnă detergentul pentru prespălare. Detergentul de bază se toarnă în sertarul cu numărul 2. Acest lucru este specificat în manualul de utilizare!

Dacă marcajul lipsește, iar manualul l-ai pierdut, te poți orienta după volumul compartimentelor. De regulă, cel mic este pentru prespălare. O altă modalitate este să dai drumul la mașina de spălat fără rufe, selectând modul de prespălare. Apa se va revărsa în sertarul corespunzător.

Trucuri pentru spălat rufe

#9. Ignorăm pictogramele de pe etichetă

La fel ca manualul de utilizare a mașinii de spălat, pictogramele de pe eticheta hainelor sunt un adevărat izvor de înțelepciune, care îți vor deschide toate tainele despre cum trebuie să speli un lucru sau altul. Pe etichetă există un șir de instrucțiuni pentru spălare. Unele lucruri trebuie spălate în apă rece, unele în apă caldă, iar altele doar cu înălbitor.

#10. Sortăm hainele numai după culoare

De regulă, hainele trebuie sortate după culoare și textură. Nu pui o eșarfă roșie împreună cu lenjeria albă de pat, sau ciorapii de lână cu bluzițe albe de vară. Al doilea pas constă în sortarea rufelor după greutate. Cele grele separate de cele ușoare, pentru a nu le deteriora pe cele din urmă. Iar într-un final, poți sorta hainele în funcție de cât de murdare sunt, ca să nu fii nevoită să speli o parte din haine din nou.

Citește și: Mașina de spălat emană un miros neplăcut? Scapă de el în 5 pași simpli de urmat!