Arta decorului: 5 trucuri vizuale ca apartamentul să pară mai mare!

Când locuiești într-un oraș mare, deseori trebuie să ajungi la un compromis, inclusiv cu propriile ambiții. Și cel mai mare compromis ține de spațiul locativ. De regulă, viața într-un oraș mare presupune un apartament mic. Cel puțin la început. Dar nimeni nu vrea să locuiască în apartamente mici.

Și ce facem atunci? Începem să inventăm tot felul de șmecherii ca să profităm de puținul pe care îl avem. Iată 5 șmecherii vizuale, la care apelează designerii de interior pentru a face locuința mai spațioasă.

#1. Galeriile de colț

Ăsta e un truc demn de un adevărat scamator, un șiretlic clasic pentru a distrage atenția de la zonele cu probleme. Datorită galeriei, ochii privitorului se plimbă dintr-un colț în altul al peretelui și nu se focusează într-un punct fix, care inevitabil devine mic și agasant. În plus, dispunerea orizontală a desenelor extinde peretele din punct de vedere optic și îi conferă amploare.

#2. Pereți și pardoseală în tonuri deschise

Culoarea albă este fundalul ideal pentru un apartament mic, deoarece îl face să pară mai spațios și mai luminos. Efectul este dublat de suprafețele netede și strălucitoare, dar și de contrast, care adaugă camerei profunzime. Dar fii atent! Apartamentul trebuie să fie bine iluminat, deoarece nu albul extinde vizual spațiul, ci reflexia lui. Și ai grijă cu tonurile imaculate, ca locuința să nu amintească de un spital.

#3. Dungile

Dungile verticale adaugă camerei înălțime, iar cele orizontale o extind din punct de vedere optic. Și nu e neapărat să decorezi pereții cu tapete. Poți crea dungi cu ajutorul mobilierului, pardoselii, draperiilor, tablourilor etc.

Important e să ții cont de proporții și să pui corect accentele. Nu uita că minimalismul arată mai elegant ca belșugul. Dacă vrei să decorezi pereții cu tapete, ai grijă ca ele să fie susținute vizual de decor și de accesorii.

#4. Oglinzile

Reține: cu cât mai mic este apartamentul, cu atât mai compact trebuie să fie mobilierul și cu atât mai luminos trebuie sa fie interiorul. Suprafețele netede și lucioase, oglinzile, tonurile deschise, ferestrele panoramice – toate acestea adaugă prospețime și extind vizual spațiul din apartament.

Oglinzile arată deosebit de armonios când joacă rol de portal către camera vecină. Spațiul devine instantaneu de două ori mai mare. De altfel, cel mai bine trucul funcționează în camerele decorate simetric.

#5. Un altfel de tavan

În mod ideal, culoarea tavanului trebuie să difere de cea a pereților și a pardoselii. Acest truc diluează atenția, îngustează pereții, ridică tavanul și face camera vizual mai înaltă.

Oricum, alege un decor minimalist, ne agasant, care să completeze frumos interiorul. Nu te arunca în extreme. Iar dacă ți-au plăcut ideile despre care am discutat până acum, poți găsi și mai multă inspirație în articolul de mai jos.

Citește și: Nu contează suprafața, ci cum o folosești: 20 de idei superbe pentru amenajarea unui apartament mic!