Știința din spatele culorilor: Ce nuanțe te fac mai tânără și cum să le alegi?

Probabil, te-ai confruntat măcar o dată cu situația când una și aceeași rochie pe o femeie arată deplasat și lipsit de gust, iar pe alta neobișnuit de elegant și organic. Mai mult decât atât. Femeile pot să fie de aceeași statură, să aibă aceeași greutate, aceiași parametri ai corpului și aceeași vârstă. Dar pe una din ele rochia o face mai bătrână, iar pe alta mai tânără. Oare de ce?

Secretul constă într-un detaliu, aparent, nesemnificativ, dar în realitate, extrem de important – culoarea rochiei. Cromatica este foarte capricioasă, iar una și aceeași culoare poate reprezenta o bilă albă pentru o femeie și o bilă neagră pentru altă. O blondă cu ochi albaștri va arăta bolnăvicios într-o rochie de un roșu aprins, iar o brunetă cu ochii căprui, în aceeași rochie va fi o adevărată regină a serii și nu pentru că blonda nu era frumoasă, ci pentru că cromatica a fost potrivită reușit.

Ce culoare ți se potrivește?

Culoarea hainelor tale te poate întineri sau îmbătrâni, în funcție de cât de reușit le alegi. “Oamenii au tendința de a pune semnul de egalitate între tinerețe și atractivitate”, explică Helen Venables, directorul centrului House of Colour. “Tinerii au pielea curată, netedă, fără riduri, care intră în contrast cu buzele, ochii și părul, motiv pentru care chipul acestora arată mai strălucitor. Cu timpul acest contrast se estompează. Culoarea ochilor își pierde din intensitate, pielea devine mai subțire, iar capilarele mai vizibile”.

Citește și: Te îmbătrânesc sau te ridiculizează: 8 culori la care să renunți după 50 de ani

”Prin urmare, o nuanță potrivită a hainelor te poate ajuta să restabilești acest contrast și te poate face, vizual, mai tânără. De exemplu, uite cum culoarea schimbă look-ul lui Brigitte Macron, prima doamnă a Franței și a lui Isabelle Huppert, una din cele mai consacrate actrițe ale cinematografului european. Compară pozele de mai sus, cu cele de mai jos.

Culoarea în funcție de ten și ochi

Aruncă o privire în oglindă. Fața ta cuprinde o întreagă paletă de nuanțe, care sunt combinate armonios una cu alta. Ochii, pielea, părul, sprâncenele, genele, buzele și fardul sunt toate de culori diferite, dar se îmbină organic într-un anumit filtru sau tipaj. De exemplu, dacă ai ochii verzi, părul de culoarea caramelului, iar tenul de culoarea piersicii, filtrul tău este unul cald. Iar dacă ai pielea palidă, părul blond și ochii albaștri, filtru este rece. Stiliștii consideră aceste principii o adevărată știință și o numesc coloristică.

Atunci când aleg ținuta pentru clienți, stiliștii țin cont de modul în care nuanța unei bluze sau a unei rochii va fi combinată cu toate acele culori cu care te-a înzestrat natura. “Recreând contrastele pierdute, vei face invizibile petele și ridurile care au apărut odată cu vârsta”, adaugă Helen Venables.

Citește și: 6 culori ale hainelor, care îți adaugă câțiva ani în plus! Iată care sunt

Cu ce se potrivește culoarea roșie?

Dacă toată viața ai ocolit piesele vestimentare de culoare roșie, ca fiind prea strălucitoare sau provocatoare, atunci, se prea poate să fie timpul pentru o schimbare. Stiliștii sunt de părerea că un roșu clasic (True red) se potrivește tuturor femeilor, indiferent de vârstă.  „Roșul este o culoare neutră, versatilă”, spune Helen Venabels, sugerând că poate fi combinată lejer cu restul nuanțelor.

Dacă rochia ta diferă cât de puțin de acest roșu, True Red, ecuația se complică și trebuie să fii mai atentă la cromatica propriului chip, pentru a înțelege dacă ai nevoie de un roșu de culoarea zmeurei sau de culoarea pepenelui verde.

Culoarea neagră îmbătrânește

Dacă roșul clasic se potrivește tuturor, atunci negrul, din contra, nu se potrivește aproape nimănui. Strict vorbind, negrul nici măcar nu este o culoare. Acesta absoarbe lumina și împreună cu ea și rămășițele tinereții tale, prin urmare, nu contribuie nici într-un fel la efectul de întinerire la care cu toții visăm. Spre exemplu, uite cum culoarea neagră o face pe Nicole Kidman mai palidă, evidențiind ridurile de expresie și cum albastrul-deschis îi nivelează trăsăturile feței.

Citește și: Cum coafura te poate face să arăți mai tânără: 7 femei înainte și după tunsoare

Care este culoarea ta?

E important ca întotdeauna să ții cont de o regulă simplă: Nu există culori greșite, există nuanțe nepotrivite. De exemplu – verdele are o multitudine de nuanțe, începând cu verde smarald, molid și terminând cu verde ierbos sau deschis. Albastru se împarte în cobalt, ultramarin, azuriu, bleumarin și altele. Iar roșul în stacojiu, purpuriu, bordo, tomat și multe altele, din care va trebui să selectezi 1-2 care ți se potrivesc.

Dacă aspectul tău abundă de nuanțe calde (ochi căprui, păr caramel) alege culori care pot fi obținute prin adăugarea unui strop de pigment galben la culoarea principală. Dacă tipul tău este rece (păr blond cu ochi albaștri sau gri), selectează culori ce pot fi obținute prin adăugarea de albastru la culoarea de bază (Vezi mai sus Brigitte Macron).

Citește și: Femeia care sfidează vârsta – 7 trucuri ca să arăți mai tânără de la Brigitte Macron!

Care sunt culorile neutre?

La rândul lor, nuanțele neutre, pot fi purtate cu orice culori. E vorba de bej, alb, gri, maro. De regulă, blondele “reci” arată minunat în alb, iar femeile cu culoarea părului caramel și ochii căprui – în bej. Brunetele cu ochi întunecați arată elegant în maro, iar cele cu părul brun deschis în gri. Dacă nu există disonanță între haine și aspect, atunci nuanța este a ta.