Ștergi praful înainte să dai cu aspiratorul: 7 greșeli pe care le comit toți când fac curățenie

Crezi că faci curățenie repede și bine? Ei bine, nici nu poți bănui că faci atâtea lucruri greșit, încât procesul de curățare durează mai mult decât ar trebui.

1. Nu faci curățenie sistematizat

Curățenia de calitate are nevoie de un plan. Altfel vei porni una, apoi alta și vei face mai multe lucruri în același timp. Așa te poți trezi cu un haos și mai mare. Ideal ar fi să respecți aceste 3 principii:

-începe cu lucrurile care nu stau la locul lor.

-curățenie de sus în jos: pornește de la lustre, rafturi, mese, scaune și la urmă – pardosea.

-mișcare circulară: fă curățenie în direcția acelor de ceasornic sau împotriva lor.

2. Folosești o cârpă pentru tot

Nu poți folosi aceeași cârpă pentru a șterge praful și pentru a curăța chiuveta. Fiecare tip de suprafață trebuie să aibă cârpa, laveta sau buretele său. În caz contrar, pe oglindă vor rămâne urme de detergent împotriva calcarului, iar pe inox urme negre de la cuptorul curățat de grăsime arsă.

De asemenea, nu uita să speli cârpele după fiecare curățenie.

3. Ștergi praful înainte să dai cu aspiratorul

Curățenia „uscată” trebuie să fie făcută înainte de cea „umedă”, altfel va trebui să ștergi praful din nou. Dacă este neapărat mai întâi să elimini praful de pe mobilă, folosește o cârpă uscată din microfibră sau lână.

După ce ai terminat de aspirat, mai așteaptă o perioadă până ce praful aruncat în aer se va așeza. Între timp, poți porni un ciclu de spălare sau face ordine în dulap.

4. Nu cureți filtrul de la aspirator sau o faci după ce ai terminat curățenia

Dacă filtrul nu este curățat, aspiratorul își pierde din puterea de aspirare și chiar se poate strica. Mai mult, are de suferit și curățenia. Praful este aspirat și eliminat înapoi prin filtru.

Iată de ce trebuie să faci asta regulat, mai ales dacă ai animale de companie în casă. Puful se depunde foarte repede. Fă asta înainte de a începe curățenia!

5. Aplici detergenții pe suprafețe

Detergenții de curățare a suprafețelor trebuie să fie aplicați pe cârpa cu care urmează să ștergi, iar surplusul de detergent trebuie șters neapărat de pe suprafețe cu o cârpă curată.  Este foarte important în cazul sticlei, lemnului și inoxului. Așa vor rămâne mai mult timp curate.

6. Exagerezi cu produsele de curățat

În componența produselor de curățat intră subtanțe chimice nocive. Dacă vei exagera cu ele, nu doar vei distruge suprafețele, dar și te poți intoxica sau provoca alergie. La fel, nu amesteca diferiți detergenți, așa devin și mai periculoși.

Ai grijă și la remediile naturale. Sucul sau sarea de lămâie, la fel, pot distruge suprafețele.

7. Folosești perii pentru înlăturarea prafului

Periile colorate anti-praf, doar arată bine, însă ele fac mai mult rău decât bine. Chiar dacă producătorii ne asigură că ele „strâng” praful ,ele nu fac decât să-l împrăștie în aer.