Spațiul gol din spatele ușii – 10 idei cum să-l folosești!

Amenajarea unui apartament mic nu e o sarcină ușoară și trebuie abordată cu responsabilitate dacă vrei să trăiești în confort. Într-o casă mică, fiecare centimetru contează și fiecare colț trebuie valorificat, chiar și spațiul gol din spatele ușii, care poate fi mult mai practic decât pare la prima vedere. Iată 10 idei cum poți să îl folosești!

#1. Păstrează condimentele, pastele și cerealele în spatele ușii de bucătărie.

O etajeră elegantă, îngustă și înaltă, poate fi ancorată chiar la intrarea în bucătărie. 10 centimetri adâncime sunt suficienți pentru a stoca acolo tot felul de bunătăți, începând cu fulgi de ovăz și terminând cu paste, sosuri și conserve. Dar nu uita să montezi câteva borduri de cauciuc pentru a proteja raftul în cazul în care cineva deschide brusc ușa.

#2. Echipează în baie un colțișor pentru prosoape.

Baia e cea mai mică încăpere din casă și e păcat să nu profiți din plin de puținul pe care-l ai, echipând nișa din spatele ușii cu un suport neobișnuit pentru prosoape. Baia va deveni vizual mai mare, iar spațiul eliberat poate fi folosit pentru montarea unui dulăpior mai generos.

#3. Instalează un panou pentru veselă și tacâmuri.

Un astfel de panou este practic și universal. Pe el poți agăța întreaga paletă de tacâmuri și veselă de bucătărie, începând cu tigăi și terminând cu răzători. Avantajul acestei dispuneri e că toate lucrurile vor fi la vedere și la îndemână, deci nu va mai trebui să le cauți prin dulapuri și sertare. În plus, designul arată modern și stilat.

#4. Agață măsuța de călcat în spatele ușii din dormitor.

Multe gospodine ascund masa de călcat după ușă, dar nu e cea mai bună amplasare deoarece masa cade când ușa este închisă. E altceva dacă o ții suspendată în spatele unei uși. Mai mult decât atât, o poți ține în dormitor, mai cu seamă dacă e înfășată frumos și se asociază armonios cu decorul.

#5. Montează un suport pentru încălțăminte în hol.

Nu știu de ce oamenii au hotărât că încălțămintea trebuie păstrată întotdeauna la podea. Stocarea pantofilor pe rafturi suspendate oferă mult mai multe posibilități și mai mult spațiu de manevră. Din câte poți observa, acești proprietari au mers mult mai departe și au ancorat un raft chiar deasupra ușii. Ce-i drept, capul familiei trebuie să aibă doi metri ca să ajungă acolo.

#6. Montează un raft în camera copiilor.

De regulă, în camera copiilor nu există un raft distinct pentru cărți. Dar ai putea crea unul, mai ales că spațiul de după ușă nu e folosit la nimic. E suficient să instalezi un raft cu adâncimea de 10 centimetri pentru a stimula interesul copilului pentru lectură.

#7. Transformă ușa într-o expoziție de modă.

Pălării, poșete și accesorii niciodată nu pot fi prea multe. Iar ușa este un loc ideal pentru a păstra o parte din ele, mai ales dacă duce într-o cameră unde intri mai rar. De altfel, o asemenea dispunere va facilita alegerea accesoriului potrivit.

#8. Echipează zona cu rafturi pentru colțuri.

Cum să eviți supraîncărcarea interiorului cu elemente de decor, bibelouri și suvenire inutile? În condițiile în care nu poți pur și simplu să le arunci. Simplu – instalând rafturi de perete! Și cel mai bun loc pentru rafturi, sunt colțurile neutilizate din apartament. În acest fel, interiorul va căpăta o nouă viață, iar tu vei câștiga câțiva centimetri în plus pe care poți stoca orice, inclusiv plante de apartament!

#9. Încă o soluție neobișnuită pentru camera de zi!

Același truc despre care am vorbit mai devreme, numai că pentru camera de zi. Din punctul meu de vedere e o idee pur și simplu extraordinară. Iar cârligul cu pălărie merită o apreciere aparte.

#10. Confecționează un coș pentru rufe și agață-l de ușă.

După cum am menționat anterior, baia e o încăpere mică și deseori nu rămâne loc pentru coșul de rufe. În consecință, unii îl păstrează la bucătărie, ceea ce nu dă bine deloc. Această idee îți va permite să economisești spațiu și nu va deranja confortul tău vizual.

Citește și: Amenajarea casei la țară: 5 lucruri pe care NU trebuie să economisești niciodată!