Spălatul rufelor la țară: Cum să folosești mașina de spălat dacă nu ai apă curentă? Iată ce au inventat vecinii mei.

Din păcate chiar și acum, în secolul al XXI-lea, sute de comune românești nu sunt racordate la apă curentă. Oamenii sunt nevoiți să consume apă contaminată, să-și spele rufele manual, să folosească mașini semiautomate sau să adune rufe murdare ca să le spele ulterior în oraș.

Părinții mei stau la țară, iar vizavi de ei locuiește un cuplu de 80 de ani. Casa acestora este cât se poate de obișnuită – fără conectare la apă, gaz sau fosă septică. Au o fântână în curte, la care au conectat o pompă și aprovizionarea cu apă se termină aici. Bătrâna a spălat toată viața cu mâna, dar odată cu înaintarea în vârstă procesul devenea tot mai dificil.

Mașină de spălat fără conectare la apă

Înțelegând acest lucru, moșul a întrebat de părinții mei cum poate să rezolve problema, iar aceștia, la rândul lor, au întrebat de noi. Zăbovind câteva ore pe tot felul de forumuri, eu și soțul meu am reușit să găsim un model neobișnuit.

Era vorba de o mașină automată de spălat, cu diverse programe de spălare și un rezervor pentru apă în lateral. Din câte poți observa, un asemenea model nu are nevoie de conectare la sursa de apă curentă. În rest, are aceleași funcții ca mașina obișnuită de spălat. Am achiziționat una pentru părinți și una pentru vecinii lor.

Mașină de spălat rufe cu rezervor de apă

Iată specificațiile modelului achiziționat de noi. Dar, în principiu, ele nu diferă semnificativ de la un model la altul.

Marca: Gorenje

Capacitate: 7 kg

Clasa de eficiență energetică A ++

16 programe de spălare

Centrifugare: 800 rotații pe minut

Rezervor: 95 litri

Preț: 1500 lei

Părinții noștri o folosesc de mai bine de 4 ani și iată ce au observat de-a lungul timpului.

Ce ne-a plăcut: Capacitatea rezervorului acoperă necesarul pentru o spălare completă, indiferent de program. Nu e nevoie să stai cu găleata alături și să supraveghezi procesul. Mașina nu scoate un zgomot infernal și nu sare în sus în timpul spălării. La final, rufele sunt aproape uscate.

Ce nu ne-a plăcut: Rezervorul trebuie spălat o dată la 2-3 luni și nu există semnale sonore care marchează sfârșitul spălării.

Deși mașinile de spălat rufe cu rezervor pentru apă nu apar în spoturile publicitare de pe TV, majoritatea producătorilor au cel puțin un model de acest gen în ofertă. Nu rămâne decât să alegi modelul potrivit pentru tine.

Citește și: Mașina de spălat emană un miros neplăcut? Scapă de el în 5 pași simpli de urmat!