Spălatul rufelor: 10 sfaturi cum să folosești corect mașina de spălat!

Mașina de spălat rufe a devenit un element atât de firesc pentru rutina noastră de zi cu zi, încât nici nu-i mai acordăm atenție atunci când o folosim. Dar oare ești sigur că o folosești corect? Majoritatea oamenilor habar nu au despre modul în care funcționează aceasta. Prin urmare, astăzi vom discuta despre cum trebuie să utilizezi corect mașina de spălat și ce greșeli ai de evitat.

Instrucțiuni de utilizare a mașinii de spălat rufe, pas cu pas

Sortarea rufelor pentru spălat

Primul pas pe care îl ai de făcut înainte de a începe spălarea – este sortarea rufelor. Pe etichetă există un șir de instrucțiuni pentru spălare. Unele lucruri trebuie spălate în apă rece, unele în apă caldă, iar altele doar cu înălbitor.

De regulă, hainele trebuie sortate după culoare și textură. Nu pui o eșarfă roșie împreună cu lenjeria albă de pat, sau ciorapii de lână cu bluzițe albe de vară. Al doilea pas constă în sortarea rufelor după greutate. Cele grele separate de cele ușoare, pentru a nu le deteriora pe cele din urmă. Iar într-un final, poți sorta hainele în funcție de cât de murdare sunt, ca să nu fii nevoită să speli o parte din haine din nou.

După ce ai terminat de sortat rufele, pornește mașina de spălat, selectează modulul și temperatura potrivită, în funcție de recomandările din instrucțiuni și detaliile de pe etichete. Aici nu ar trebui să întâmpini dificultăți, dar există și câteva recomandări.

– Asigură-te că mașina de spălat este conectată la conducta de apă;

– Cercetează sistemul de scurgere;

– Selectează modul de spălare și temperatura  în funcție de țesături;

Citește și: Cum speli corect înălțămintea în mașina de spălat, fără riscul de a o distruge

Alege corect temperatura de spălare a rufelor

Modelele contemporane îți oferă posibilitatea de a seta manual temperatura. Pentru a înțelege la ce temperatură să speli anumite rufe, trebuie să ții cont de tipul de țesătură.

Dacă ai de spălat țesături delicate, de exemplu mătase sau lână, temperatura nu trebuie să depășească 30 de grade. Textilele de uz casnic (perdele, așternuturi) se spală la 30-40 de grade.  Iar hainele foarte murdare, la 40-60 de grade. Acest regim de temperatură poate fi folosit și pentru prosoape, seturi de lenjerie de pat sau haine pentru bebeluși. Pentru înlăturarea petelor complexe sau dezinfectarea unor rufe, acestea trebuie spălate la 95 de grade.

Citește și: Nu ți-a dat în cap: 12 obiecte pe care le poți spăla în mașina pentru rufe

Cum să alegi programul de spălare al mașinii de spălat?

Programele de spălare sunt afișate pe panou. Fiecare din ele este conceput pentru un anumit tip de țesătură: bumbac, lână, sintetică, încălțăminte etc și are temperatură, durată de spălare și intensitate specifică. Mărcile contemporane pun la dispoziția ta de la 5 până la 30 de programe de spălare. Hai să vedem care sunt cele mai populare din ele.

Program de spălare manuală

Acest modul e destinat spălării țesăturilor delicate sau ușoare, pentru a nu deteriora produsul. Mașina imită condițiile spălării naturale, asigurând o balansare ușoară, cu un risc minim de deteriorare a țesăturii.

Program de spălare rapidă

Modulul respectiv e potrivit pentru împrospătarea hainelor pe care le-ai păstrat mult timp în dulap sau care nu necesită o curățire intensă. Avantajul său este că nu consumă mult timp, detergent și energie electrică, durând, de regulă, 30 de minute.

Cel mai bun program de spălare

Cel mai bun program de spălare este cel mai intens, fiindcă asigură îndepărtarea totală a murdăriei, dar nu se potrivește tuturor țesăturilor.

Ce detergent de rufe folosim?

Calitatea spălării depinde de calitatea detergentului utilizat. Îți sugerăm să folosești diferiți detergenți pentru diferite tipuri de textile și neapărat trebuie să te asiguri că acesta e destinat pentru spălarea rufelor în mașini de spălat.

Pentru rufe albe, folosește detergenți care au în componența lor înălbitori, iar pentru haine colorate, viceversa. Dacă ai de ales între detergent uscat și lichid, îți recomandăm să-l folosești pe al doilea, deoarece concentrează în sine mai multe substanțe active decât detergentul clasic. De asemenea, în funcție de necesitate, poți folosi balsamuri pentru a înmuia lucrurile.

Citește și: Închide mașina de spălat când pleci de acasă! Află motivul

Curățarea mașinii de spălat rufe

Pentru ca echipamentul să funcționeze mult timp și să funcționeze corect, acesta trebuie îngrijit în mod corespunzător. Înainte de a pune hainele în tambur, asigură-te că nu ai lăsat monede sau chei prin buzunare, care ar putea să deformeze suprafața acestuia.

Dacă trebuie să oprești mașina în timpul spălării, apasă pe pauză și nu o scoate din priză a pentru a preveni deteriorarea componentelor electronice. Curăță filtrul de scurgere în fiecare lună și îndepărtează calcarul folosind acid citric, sodă sau oțet.

Citește și: Iată de ce și cum trebuie să cureți corect mașina de spălat rufe: 5 sfaturi practice