Spălarea hainelor: Chiar și gospodinele cu experiență comit aceste 8 greșeli!

Trăiască cei care au inventat mașina de spălat rufe, canalizarea, instalațiile sanitare și electricitatea. Acum nu mai trebuie să pierzi zile în șir cu spălarea. Ai apăsat pe câteva butoane și aparatul face totul singur, iar tu îți vezi de treaba ta. Nu mai trebuie să ții cont de un miliard de sfaturi pentru a face totul bine. Dar chiar și așa reușim să facem greșeli care strică hainele și aparatul de spălat. Iată care sunt ele.

1. Umplem tamburul prea tare

De regulă, capacitatea tamburului este specificată pe aparat. Dacă tamburul este aproape gol, mașina funcționează degeaba, iar hainele se deteriorează ușor. Iar dacă tamburul este supraîncărcat, hainele nu se vor spăla cum trebuie, iar mașina va scoate un zgomot infernal (de la zguduituri). În mod ideal, între rufe și plafonul tamburului trebuie să rămână circa 10 cm.

2. Turnăm prea mult detergent

Cu cât mai mult, cu atât mai curat, nu-i așa? Nu chiar. Această strategie are 2 dezavantaje. În primul rând e costisitoare, iar în al doilea rând nu ajută la nimic. Spălarea nu va fi mai eficientă dacă în loc de o lingură de detergent vei pune două. Dimpotrivă, excesul de spumă se va depune pe guler și manșete. Iar mașina de spălat rufe se va uza mai rapid (excesul va duce la colmatarea conductei de umplere sau a filtrului de scurgere).

3. Nu închidem fermoarul de la blugi

Și oricare alte haine cu fermoar. Lamele fermoarului pot deteriora alte haine și suprafața tamburului. Prin urmare, fermoarele trebuie închise complet. De asemenea, asigură-te că în buzunare nu au rămas monede, chei și alte mărunțișuri care pot deteriora tamburul și filtrul mașinii de spălat.

4. Nu desfacem nasturii de la cămașă

Dacă fermoarele trebuie încheiate, cu nasturii trebuie să faci invers. Această regulă nu trebuie neglijată, deoarece în timpul spălării hainele se întind, iar nasturii creează presiune suplimentară pe țesătură și aceasta se deteriorează mai repede.

5. Folosim înălbitor

Mai bine să nu-l adaugi în mașina de spălat, ci să înmoi lucrurile într-o soluție cu înălbitor înainte de spălare. Fiindcă în mașină există riscul ca înălbitorul să nu se îndepărteze complet din țesătură. Iar asta înseamnă alergii, iritații și piele uscată. În plus, utilizarea în exces a înălbitorului distruge calitatea țesăturii.

6. Sortăm hainele numai după culoare

De regulă, hainele trebuie sortate după culoare, greutate și textură. În primul rând se sortează după culoare. Deci nu pui o eșarfă roșie împreună cu lenjeria albă de pat, sau ciorapi de lână cu bluzițe albe de vară. Al doilea pas constă în sortarea rufelor după greutate. Cele grele se spală separat de cele ușoare, pentru a nu le deteriora pe cele din urmă. Iar într-un final, poți sorta hainele în funcție de cât de murdare sunt, ca să nu trebuiască să speli o parte din haine de două ori.

7. Turnăm detergentul în sertarul greșit

Majoritatea persoanelor toarnă detergentul praf în sertarul cu numărul 1. Însă acolo se toarnă detergentul pentru prespălare. Detergentul de bază se toarnă în sertarul cu numărul 2. Dacă marcajul lipsește, te poți orienta după volumul compartimentelor. De regulă, cel mic este pentru prespălare. O altă modalitate este să dai drumul la mașina de spălat fără rufe, selectând modul de prespălare. Apa se revarsă în sertarul corespunzător.

8. Ștergem petele cu violență

Cu cât mai tare, cu atât mai bine, nu-i așa? În realitate, frecarea violentă a petei este o greșeală, deoarece pata se va îmbiba și mai adânc în țesătură. E mult mai eficient să ștergi pata ușor, cu ajutorul unei cârpe sau a unui burete, după care să aplici puțin detergent pe zona afectată. După ce detergentul își va face efectul, șterge pata încă o dată, clătește ușor țesătura și pune haina în mașina de spălat.

Bonus:

Dacă planifici mai multe spălări consecutiv, cu un program durabil de spălare, se recomandă ca între fiecare spălare să deconectezi mașina de spălat timp de o oră. De asemenea, e important să o cureți corect. Despre curățare am scris mai multe în articolul de mai jos.

Citește și: Scapă de miros și mucegai: 5 pași simpli pentru a curăța mașina de spălat