Nu clăti aceste haine cu balsam de rufe: 5 haine care se pot deteriora

Mamele noastre obișnuiau să spele rufele doar cu detergent, însă de-a lungul timpului am aflat că avem nevoie și de un balsam bun, care să le parfumeze și să le înmoaie pentru a fi delicate la atingere. Un balsam de rufe elimină electricitatea statică din rufe, le face mai moi și le dă o aromă nemaipomenită. Însă nu întotdeauna e cazul să-l folosești.

Când nu e cazul să folosim balsam de rufe?

Balsamurile de rufe sunt bune, dar nu întotdeauna. Nu adăuga balsam atunci când speli prosoapele de in și bumbac, lenjeria de mătase sau țesăturile hidrofuge (care îmbibă greu apa). Nici atunci când speli adidașii, îmbrăcămintea sport sau hainele pentru copii. De asemenea, balsamul nu se folosește la spălarea hainelor din poliester, elastan și nailon, adică din materiale sintetice.

În toate aceste cazuri, balsamul formează o membrană subțire deasupra țesăturii, care împiedică îmbibarea normală a apei și duce la deteriorarea fibrei. În plus, balsamul de rufe reduce capacitatea de absorbție a țesăturii în timp și riști să te trezești cu mucegai și miros neplăcut.

Cu ce să înlocuiești balsamul de rufe?

Oțetul poate înlocui orice balsam de rufe. Substanța moaie țesătura și îndepărtează eficient murdăria. Datorită ei, hainele devin moi și catifelate.

În plus, oțetul potențează detergentul de spălat, protejează țesăturile de decolorare, îndepărtează depunerile de săpun, înlătură petele de transpirație, neutralizează mirosurile neplăcute (nicotină, mucegai) și protejează hainele de scame. E suficient să adaugi exact atâta oțet cât balsam adăugai la spălare.

La ce mai folosește balsamul de rufe?

Știai că balsamul de rufe are o mulțime de întrebuințări neobișnuite? Dincolo de utilizarea lui convențională, balsamul poate fi folosit pentru diferite treburi casnice și activități cotidiene.

De exemplu, cu ajutorul lui poți scăpa de insecte și de praf. În articolul de mai jos vei afla 7 întrebuințări neașteptate ale balsamului de rufe, care îți vor simplifica viața de zi cu zi!

Citește și: De ce să ștergi covorul cu balsam de rufe și încă 6 sfaturi utile în gospodărie!