Site-ul nu începe cu „https”: 8 situații în care niciodată să nu plătești cu cardul bancar

Plata serviciilor sau cumpărăturilor cu cardul a devenit o practică foarte răspândită, însă nu întotdeauna sigură. Iată câteva locuri în care mai bine să nu folosești cardul bancar.

Dacă site-ul web nu începe cu „HTTPS”

Dacă în bara de adrese nu vezi aceste 5 litere, înseamnă că legătura cu site-ul nu este protejată. Introducând datele cardului, nu vei putea fi sigur de confidențialitatea lor.

Poșta electronică

Nu răspunde niciodată la e-mail-urile în care ești rugat să completezi datele cardului tău bancar! Poți fi victima unui atac de tip fishing – un fel de escrocherie bancară.

Binefacerea stradală

Locuitorii orașelor mari nu o singură dată au văzut cum voluntarii unor așa numite fonduri colectează donații de la trecători chiar în stradă. Ei pot cere anumite informații de contact de la tine, dar nu și cele legate de contul bancar.

Convorbire telefonică

Încearcă să nu comunici datele cardului tău bancar prin telefon, chiar și persoanelor în care ai încredere. Apelul tău poate fi ascultat. În cazuri excepționale, trimite datele prin sms.

Dacă nu se știe nimic despre vânzătorul online

Înainte să cumperi ceva pe internet, studiază informația despre vânzător. Citește recenziile cumpărătorilor, verifică informația de contact în motoarele de căutare, verifică profilurile lor în rețelele sociale.

Dacă operațiunea cu cardul nu se face în ochii tăi

Uneori, pentru a putea achita ceva, vânzătorul îți poate lua cardul pentru câteva minute ca să efectueze plata. Nu accepta așa ceva!

Wi-Fi public

Mai bine evită să efectuezi o plată online cu cardul în timp ce ești conectat la o rețea wi-fi publică. Poți fi foarte simplu ținta unui atac.

Computer în instituțiile publice

Căutarea informațiilor- acest lucru e maximum ce-ți poți permite să faci la un computer cu acces public, cum ar fi cele din universități, biblioteci ș.a. Aceste computere pot deveni riscante, în primul rând ele conțin viruși, iar în al doilea rând pe ele pot fi instalate programe de tip „spion de tastatură” care memorizează informația despre tastele apăsate de utilizator.