Nu asculta de părinți: 10 cazuri când părinții nu au dreptate!

Fără îndoială părinții îți vor numai bine, dar binele trebuie să ți-l faci tu singur. Iată 10 cazuri când nu trebuie să asculți de părinți.

1. Ai deja o vârstă, e timpul să te căsătorești.

Trebuie să te căsătorești numai atunci când ești pregătit/pregătită pentru acest lucru. Nu există o vârstă când trebuie să te căsătorești și nici măcar nu e neapărat să o faci. Avem atâtea căsătorii eșuate anume pentru că mulți o fac la cheremul părinților, al prietenilor sau al societății. Însă e viața ta, nu a lor. Nu uita de acest lucru.

2. Sunteți împreună de 7 ani. Cât timp să mai aștept nepoții? 

Decizia de a avea un copil implică și mai multă responsabilitate și trebuie să fie numai a ta și a partenerului tău. Chiar dacă părinții, dintr-un motiv sau altul, sunt tentați să facă presiuni – nu ceda. La urma urmei, nu ei îl vor crește.

3. Căsătoria înseamnă răbdare. Mai rabdă puțin și se va rezolva.

Fără îndoială, căsătoria e muncă. Muncă în fiecare zi. Însă e munca amândurora. Dacă el este violent și iresponsabil sau ea este arțăgoasă și rece – nu e nevoie să rabzi. În general, încetează să rabzi. Nu îți irosi viața răbdând un patron bădăran, un soț infidel și un job care îți violează sufletul. Doar pentru că nu se cuvine să te desparți, să-ți schimbi jobul și să-ți iei apărarea.

4. Acceptă, dar fă cum vrei tu.

Cu alte cuvinte, prefă-te că nu există un balaur în cameră. Prefă-te și vei salva relația. Prefă-te și vei fi o soție bună. Prefă-te și nu o vei supăra. NU. O relație e despre transparență, sinceritate și dialog. Numai prin sinceritate și dialog o relație devine sustenabilă.

5. Te ajutăm să-ți cumperi o casă dacă rămâi lângă noi.

Părinții pot descuraja mutarea din mai multe motive. Uneori îți vor binele, alteori se îngrijorează, alteori se tem că vor rămâne singuri. Dar părinții nu te-au făcut ca să trăiești lângă ei. Și dacă simți că vei fi fericit departe de cuibul părintesc, fă-o, indiferent dacă vorbim de străinătate sau de alt oraș. Dar nu uita să îi ajuți la nevoie.

6. Nici să nu te gândești să renunți la job. Trebuie să fii recunoscător pentru ce ai. Nu îți place? Dar cui îi place?

Strategiile de carieră diferă de la o generație la alta. Și viziunile diferă. Părinții noștri au trăit într-o altă epocă, într-un alt sistem economic și în cu totul altă conjunctură social-politică și îngrijorarea lor este de înțeles. Dar omul contemporan știe că nu este limitat în posibilități și nu ezită să caute formula care îl avantajează cel mai mult.

7. E timpul să te maturizezi.

Ce înseamnă a fi matur? A se căsători, a avea copii, a avea un credit imobiliar, a merge la o slujbă bine plătită și o dată pe an în vacanță. Asta înseamnă a fi matur în accepțiunea comună. În realitate, a fi matur înseamnă a fi responsabil, a fi de încredere, a fi chibzuit, a fi stabil emoțional, a fi vertical. Restul sunt atribute false.

8. Ascultă de mine pentru că eu știu mai bine.

Fără îndoială, până la o anumită vârstă, părinții chiar știu mai bine cum e corect să procedezi într-o situație sau alta. Dar odată ajuns la maturitate, nimeni nu știe mai bine decât tine cum e corect să procedezi. Și chiar dacă greșești uneori, e o alegere pe care ți-ai asumat-o.

9. Râde lumea de noi. 

Încetează să te gândești la ceea ce spun alții. “Ce o să zică lumea” – e fraza care a ruinat mii de vieți. Nu contează ce o să zică lumea. Lumea mereu zice ceva. Și rareori zice de bine. Nu le permite altora să decidă pentru tine, chiar dacă e vorba de colegi, prieteni, frați, surori sau părinți.

10. Încearcă să fii pe placul lor (a unor rude, de exemplu)

Nu mai încerca să fii pe placul tuturor, pentru că niciodată nu-ți va reuși. Și asta este firesc. De ce să-ți pierzi timpul și energia de dragul unor persoane cărora nu le pasă de tine?

Citește și: Monica Bellucci: La 50 de ani nu mai contează cum arăți, ci ce simți!