Sfaturi pentru șoferi: ce fac nemții ca să nu adoarmă la volan?

Iarna a trecut, suntem în plină vară, timpul e senin și ispititor și tot mai mulți șoferi prind curaj și pornesc în călătorii cu mașina proprie, fie în interes de afaceri, fie la munte, fie la mare. E confortabil și plăcut, atât pentru șofer, cât și pentru familia lui. Și nu e extraordinar de scump, la urma urmei. Dar o astfel de călătorie implică anumite riscuri, mai cu seamă pentru un șofer neexperimentat. Unul din aceste riscuri este somnul.

Somnul la volan

La început de călătorie poți să fii vioi și plin de puteri, dar experiența arată că oboseala se acumulează destul de rapid. Peisajele monocrome, șoseaua care nu se termină niciodată, mașinile care se perindă la nesfârșit – toate acestea te fac să adormi. Inevitabil. Mai ales noaptea. Prin urmare, trebuie să abordezi problema cu toată responsabilitatea.

Studiază traseul înainte de pornire. Caută locurile unde poți să stai la popas. Mai bine să petreci o noapte într-un motel, decât să ajungi la destinație cu ochii injectați și un ritm cardiac nebun. Un șofer somnolent e periculos pentru toți participanții la trafic.

Studiile au demonstrat că un șofer obosit nu se deosebește cu nimic de un șofer aflat în stare de ebrietate. Percepția lui este denaturată, iar viteza de reacție întârziată. De altfel, chiar și un somn de 20-30 de minute pe scaunul din spate e suficient de revigorant pentru a continua călătoria în siguranță.

Trucuri care te ajută să nu adormi la volan

Șoferii experimentați din Germania își pregătesc gustări, care îi mențin în tonus pe tot parcursul călătoriei. Nucile sunt un ajutor excelent în lupta cu somnul. Arahidele decojite, nucile caju, migdalele sunt ușor de consumat și sâcâie sistemul digestiv, care la rândul lui, nu-ți va permite să adormi cu una-cu două.

O arahidă la fiecare 5 minute e suficient pentru a te menține în formă atunci când simți că ochii te dau de gol. Unii șoferi apelează la gume de mestecat. Alții folosesc acadele, o alternativă mai puțin sănătoasă, dar foarte eficientă, mai ales că zahărul dă energie. Și nu uita de cofeină. Cafeaua, băuturile energizante și băuturile carbogazoase cu niacină îți pot da o mână de ajutor. Dar ține minte că excesul de energizante e dăunător.

Dacă nu ai stimulente naturale sau artificiale la îndemână și ți-au mai rămas 30-40 de kilometri până la destinație, scoate pantofii și rămâi cu picioarele goale. Terminațiile nervoase de la picioare se vor activiza și te vei înviora pentru o perioadă scurtă de timp.

Totuși, cea mai eficientă metodă din toate rămâne somnul. La urma urmei, mai bine să întârzii, decât să îți pui viața în pericol. Și asta mi-a spus-o un neamț!

Citește și: 90% din șoferi nu știu despre acest lucru: Care e durata de viață reală a anvelopelor?