
Grădinărit, multe fructe și legume, mișcare, dans, vin, meditație – iată doar câteva din secretele longevității, la care apelează oamenii din zonele albastre ale planetei.
Zonele albastre sunt regiunile de pe glob unde locuiesc cei mai longevivi oameni. Oamenii de știință au identificat 5 zone, localizate pe diferite continente: Lomo Linda (California), Nicoya (Costa Rica), Sardinia (Italia), Ikaria (Grecia) și Okinawa (Japonia). De exemplu, pe insula Okinawa există un sătuc – Ohimi, unde vârsta medie este de aproape 100 de ani.
Ceea ce e cu adevărat surprinzător e că deși locuiesc în regiuni complet diferite și se deosebesc prin mentalitate, stil de viață, cultură, tradiții și obiceiuri – oamenii din toate zonele albastre au câteva lucruri în comun. Dan Buettner, jurnalist și expert în longevitate și zone albastre evidențiază următoarele particularități.
#1. Ei beau vin în timpul cinei și își petrec serile în compania prietenilor
Oamenii de știință au demonstrat legătura dintre consumul moderat de vin și scăderea riscului de moarte prematură. Vinul este bogat în antioxidanți, are proprietăți antiinflamatoare și reduce riscul de boli cardiovasculare.
Diferența dintre zonele albastre și restul lumii e că oamenii consumă vin MODERAT. 4 din cele 5 comunități menționate mai sus, consumă vin cu regularitate, dar se limitează la câteva pahare de vin roșu pe săptămână.
Totuși, oamenii de știință încă nu au găsit vreo legătură între consumul de vin și longevitate așa că dacă nu ai băut până acum, nu înseamnă că trebuie să începi pentru a trăi mai mult. Din punctul meu de vedere, nu există doze sănătoase de alcool.
#2. Alimentația lor e bazată pe produse vegetale
Dan Buettner afirmă că ponderea produselor de natură vegetală variază de la o zonă albastră la alta. Dar ce l-a uimit cel mai mult, e că variază de la 90 până la 99 %. Cu alte cuvinte, produsele vegetale sunt baza unei alimentații sănătoase.
Principalii dușmani ai corpului nostru sunt radicalii liberi. Aceștia provoacă îmbătrânirea celulelor și declanșează afecțiuni oncologice. La rândul lor, antioxidanții le neutralizează efectele, prelungesc tinerețea și reduc riscul de apariție a cancerului. Prin urmare, longevivii consumă cereale, afine, zmeură, nuci, anghinare, sfeclă, spanac și leguminoase, care sunt sănătoase pentru inimă, creier și stomac.
#3. Consumă mulți carbohidrați
Unii cercetători afirmă că alimentele bogate în carbohidrați dăunează, dar experiența arată că 65% din totalul de calorii consumate de populația zonelor albastre provin din alimente bogate în carbohidrați. Pe lângă carbohidrați, acestea conțin fibre, vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a funcționa echilibrat.
Dar nu uita că nu toate alimentele care conțin carbohidrați sunt bune. Cele mai sănătoase surse sunt leguminoasele, cerealele, cartofii, verdețurile și nucile. De altfel, nimic nu se compară cu fasolele. Această sursă de carbohidrați le bate pe toate.
#4. Uneori consumă carne
De sărbători. Literalmente. În toate zonele, carnea este considerată o masă de sărbătoare și se consumă maxim de 4-5 ori pe lună, în porții mici, de 100-150 de grame. Carnea este o sursă excelentă de proteine, vitamina B și fier.
Zică vegetarienii ce n-ar zice, carnea este esențială pentru dezvoltarea normală a organismului uman. Greșeala tuturor e că fac abuz de ea. Studiile arată că cu cât mai multă carne consumă atât bărbații, cât și femeile, cu atât mai mult crește riscul de apariție a cancerului și a bolilor cardiovasculare.
#5. Ei beau apă, cafea și vin
În zonele albastre oamenii beau în medie 6 pahare de apă pe zi. Mai mult decât atât, își permit uneori să bea o ceașcă de cafea dimineața și un pahar de vin la cină. În schimb, dieta lor nu implică băuturi carbogazoase, băuturi bogate în zahar și conservanți și băuturi alcoolice tari, care au efecte negative asupra sănătății.
#6. Ei țin post
Nu neapărat din considerente religioase. Această practică e întâlnită în fiecare zonă. Unii iubesc să rămână flămânzi din când în când, pentru a-i permite sistemului digestiv “să respire”. Alții mănâncă din plin dimineața, ceva mai puțin la prânz și aproape nimic la cină, astfel încât sistemul digestiv rămâne relaxat timp de 16 ore, spune Buettner.
Ca să trăiești până la 100 de ani e destul să ții cont de recomandările generale: nu sări peste micul dejun, mănâncă la ore regulate, ia cina cu 3-4 ore înainte de somn, ferește-te de mâncăruri prăjite, fii atent cu sarea, zahărul și grăsimile, ferește-te de excese etc.
Bonus: 5 reguli simple ca să trăiești o viață lungă și fericită
– Fă sport;
– Mănâncă moderat;
– Menține greutatea în limitele normei;
– Redu la minim consumul de alcool;
– Nu fuma;
Citește și: Secretele longevității japoneze: 7 reguli simple care te vor ajuta să trăiești până la 100 de ani!