Secretul orhideelor frumoase: 5 sfaturi simple ca orhideea să înflorească abundent!

Orhideea este considerată un simbol al frumuseții și feminității. În multe culturi se consideră că planta aduce fericirea și bunăstarea în casă. Nu e de mirare că orhideea este una din cele mai apreciate flori din lume.

Dar pe cât e de frumoasă, pe atât e de pretențioasă. Nu orice gospodar e în stare să o stăpânească. Ca să te bucuri de florile îmbietoare ale acestei plante, vei avea nevoie de puțină răbdare și un pic de îndemânare.

Ce să faci ca să înflorească orhideea?

Primul lucru de care trebuie să ții cont este temperatura camerei. Orhideea adoră căldura și nu tolerează frigul. Temperatura optimă, necesară ca planta să se dezvolte normal e cuprinsă între 18 și 28 de grade Celsius. De asemenea, se recomandă ca în timpul zilei temperatura aerului să fie cu aproximativ 5 grade mai mare decât în timpul nopții.

Ca orhideea să se simtă bine în casă, ea trebuie ferită de expunerea directă la soare. Frunzele de orhidee sunt foarte sensibile, iar razele solare le pot deteriora. În consecință, procesele metabolice ale plantei vor fi tulburate și probabilitatea ca aceasta să înflorească se va reduce la zero. Prin urmare, planta nu trebuie amplasată în partea de sud a camerei.

Nimic greu până acum, nu-i așa? Hai să vedem ce trebuie să faci mai departe.

Udarea orhideelor de apartament

Cât de des trebuie udată? Unii oameni consideră că este mai bine să udăm planta o dată în plus, decât să o udăm prea rar. Această abordare este greșită, deoarece excesul de umiditate duce la degradarea sistemului radicular al plantei. Rădăcinile putrezesc, iar frunzele devin moi și lipsite de vlagă. Planta trebuie udată o dată la 7 zile în timpul verii și de 2-3 ori pe lună în timpul iernii.

Fii atent la starea acesteia. Dacă observi că frunzele inferioare se ofilesc la capete sau se lasă în jos ca urechile unui iepuraș înseamnă că planta are nevoie de mai multă apă, iar dacă frunzele sunt moi și încep să putrezească, înseamnă că o uzi prea des.

Udare orhidee prin scufundare

Orhideea poate fi udată prin metoda tradițională, turnând apă în ghiveci și alimentând rădăcinile inferioare al acesteia. Dar pentru un plus de eficiență, poți construi un ghiveci special, cu găuri, care poate fi montat în interiorul unui ghiveci cu apă.

O astfel de construcție imită la maxim condițiile naturale de dezvoltare a plantei și alimentează întregul sistem radicular al orhideei. În loc de udarea obișnuită, e suficient să pui ghiveciul în recipientul cu apă timp de jumătate oră. La discreția ta, poți adăuga în apă îngrășăminte, minerale sau substanțe fertilizatoare.

Din câte poți observa, nu ai nevoie de studii în botanică pentru a avea grijă de o orhidee. Totul depinde de răbdarea și determinarea ta. Respectând aceste condiții, floarea ta preferată va înflori abundent și îți va face viața mai bună.

Citește și: Mușcata – cum o plantăm și cum o îngrijim ca să înflorească tot anul?