Secretul prospețimii de la japonezi: Iată de ce în casele lor miroase atât de frumos!

Mirosul creează atmosfera din interiorul locuinței. Nu te vei simți odihnită și relaxată dacă în casa ta miroase urât. Spray-urile de cameră cu miros de brad, petale de trandafir sau briză de mare, sunt ieftine, toxice și nu contribuie la crearea unei atmosfere plăcute. Mai bine să obții o prospețime naturală. Învață acest lucru de la japonezi.

Cultura mirosului în Japonia

Japonezii preferă prospețimea și aromele naturale. Să te dai cu parfum în Japonia este un ton rău. Ei au un termen distinct pentru oamenii care se parfumează prea tare – «sume-hara», adică hărțuire prin miros. Japonezii îi detestă atât de mult pe cei care se dau cu parfum, încât montează în birouri dispozitive pentru măsurarea mirosului și îi pedepsesc pe răufăcători.

Și dacă sunt atât de stricți la birou, îți dai seama cum sunt acasă. Japonezii sunt foarte exigenți în ceea ce privește mirosul. În casele lor miroase întotdeauna plăcut. Pentru a aduce prospețimea în casă, ei recurg la arome naturale, moștenite de la străbuni.

Ce fac japonezii ca în casă să miroase frumos?

1. Pun în baie frunze de mentă. Menta are o aromă profundă, îmbietoare și relaxantă. Atunci când fac baie, vaporii de aer cald împrăștie mirosul prin toată camera și-l mențin pentru mult timp.

2. Prepară difuzoare de aromă pe bază de uleiuri esențiale. Mirosul lor te învăluie și persistă doar câteva minute, după care este absorbit de pereți. Și chiar dacă nu-i conștientizezi prezența, el continuă să acționeze asupra ta, creând un efect calmant și liniștitor.

3. Beau ceai. Cultura ceaiului este foarte răspândită în Japonia, iar consumul lui este un adevărat ritual. Și, după cum bine știi, ceaiul înseamnă mai întâi de toate arome. De asemenea, poți folosi frunze uscate de ceai pentru a îndepărta mirosul neplăcut din coșul de gunoi, din dulap sau din încălțăminte.

4. Confecționează difuzoare de arome din bețișoare. Pentru a confecționa un difuzor, vei avea nevoie de un pahar, 100 ml de ulei de măsline, 20 ml de alcool etilic, 25 de picături de ulei esențial și două bețișoare de bambus. Bețișoarele facilitează răspândirea aromei, iar alcoolul sporește volatilitatea amestecului, astfel încât mirosul cuprinde întreaga casă.

5. Păstrează curățenia. Dacă în casă miroase urât, niciun difuzor de aromă nu va ascunde această “mireasmă”. Japonezii preferă prospețimea și aromele naturale. Și primul pas pe care trebuie să-l faci, este să te debarasezi de orice miros neplăcut.