Secretele unui somn profund și revigorant: Metoda care te va ajuta să adormi în doar câteva minute!

Insuficiența de somn este periculoasă pentru sănătate, reduce productivitatea muncii, înrăutățește starea de spirit și relațiile tale cu cei din jur. Trezirile nocturne, dificultatea în a găsi o poziție confortabilă pentru somn, anxietatea înainte de culcare – toate acestea se convertesc în somnolență, iritabilitate, probleme de concentrare, lipsă de energie și înrăutățirea relațiilor cu cei dragi.

De ce nu putem adormi?

De regulă, oamenii nu pot adormi din cauza faptului că tensiunea puternică a corpului excită sistemul nervos. Sau sistemul nervos excită corpul și rezultatul este același. Ca să adormi mai ușor, corpul trebuie relaxat înainte de somn. Unii consideră eronat că înainte de culcare trebuie să faci efort fizic, de exemplu, să alergi, ca să fii mai obosit și să adormi mai ușor, dar nu fac decât să crească încordarea propriului corp.

Dacă ți s-a întâmplat vreodată să nu dormi timp 24-30 de ore, probabil ai observat că după ce te duci la culcare, deși ești teribil de obosit, în primele 15-20 de minute oricum nu poți adormi, deoarece corpul tău în continuare e încordat. Prin urmare, ca să adormi mai ușor trebuie să te relaxezi.

Trucuri să adormi mai repede

Întinde-te pe spate sau alege o poziție cât mai confortabilă pentru somn. După care joacă-te un pic cu propria respirație. Strânge nările cu degetul mare și degetul arătător. Inspiră adânc prin nara stângă și expiră prin nara dreaptă. După trei repetiții, schimbă-le cu locul. În mod ideal, trebuie să stai cu ochii închiși. Savanții au demonstrat că această tehnică de respirație relaxează musculatura corpului, reduce presiunea pe organele interne și calmează ritmul cardiac.

Acum, când corpul tău e relaxat complet, nu mai rămâne decât să-i dai câteva secunde de răgaz conștiinței. Gândește-te la filmul sau la cartea ta preferată. Încearcă să proiectezi în cap fiecare scenă din film (sau din carte) în mod secvențial. Cu cât mai multe detalii vizuale îți vei aminti, cu atât vei adormi mai rapid.

Eu, de exemplu, ascult cărți audio înainte de somn, de regulă, bogate în descrieri. Grație imaginilor vizuale, care inevitabil apar în mintea mea, adorm în doar 5-10 minute. Pot să ascult câteva zile la rând același fragment, pentru că scopul de bază e să adorm.

Citește și: Igiena somnului: Cum să alegi perna potrivită pentru un somn liniștit!