Secretele unei bucătării de vis: 4 sfaturi de amenajare care îmbină frumusețea și confortul!

Visezi la o bucătărie impecabilă, care să fie practică, confortabilă și frumoasă în același timp? Din păcate, va trebui să te dezamăgesc. Bucătării ideale nu există pentru că fiecare persoană are propria viziune despre ideal. Iar acest ideal este greu de atins. În schimb, există câteva reguli universale, care te pot duce mai aproape de scop.

De regulă, la amenajarea bucătăriei suntem limitați de spațiu și buget. În consecință, în loc să abordăm problema strategic, pe termen lung, rezolvăm doar problemele stringente, care sunt actuale la momentul de față. Și uităm că bucătăria trebuie să ne servească pentru 15-20 de ani. Prin urmare, astăzi învățăm să gândim strategic și vom discuta despre 4 reguli esențiale, care vor asigura confortul în bucătărie pe termen lung.

Idei de amenajare a bucătăriei mici

#1. Triunghiul de lucru

Cel mai important lucru în amenajarea bucătăriei este zonarea. Zonele trebuie delimitate inteligent. Potrivit lui Elaine Griffin, unul dintre cei mai renumiți designeri americani, triunghiul de lucru, care se măsoară prin distanța dintre aragaz, chiuvetă și frigider, ar trebui să fie cât mai scurt posibil. Literalmente, de 2-3 pași.

Dacă spațiul este îngust, triunghiul poate fi transformat în linie dreaptă, iar într-o bucătărie spațioasă, cu insulă, în patrulater. De asemenea, nu uita să lași cel puțin 90-100 de cm spațiu liber în fața setului de bucătărie și aparatelor electrocasnice mari, ca să te poți deplasa ușor prin bucătărie.

Evită montarea chiuvetei și aragazului adânc în colțurile bucătăriei, deoarece va trebui să te întinzi de fiecare dată pentru a spăla vasele sau a pune supa la fiert. Totodată, frigiderul ar trebui să fie amplasat cât mai aproape de ușa din față. De ce? Pentru că de multe ori ne interesează doar el în bucătărie – ne-am uitat înăuntru și ne-am întors în camera de zi.

#2. Spațiul de stocare 

Nu te limita doar la dulapuri tradiționale. Nu există niciodată prea mult spațiu în bucătărie. Mai cu seamă într-o bucătărie mică. Din fericire, astăzi există o sumedenie de soluții ergonomice, la prețuri loiale, care sunt bune pe termen lung: sertare cu fronturi rotunjite și netede, dulapuri cu front comun, organizatoare pentru sticle și farfurii, blaturi extensibile, sertare cu extensie completă, dulapuri fără mânere, secțiuni verticale înguste și multe altele. Despre toate poți citi în detaliu în articolul de mai jos:

Citește și: Nu mai ai loc în bucătărie? 15 idei de organizare eficientă a spațiilor mici!

Idei design bucătării mici

#3. Blatul de bucătărie

Poți cumpăra electrocasnice ieftine, poți cumpăra veselă ieftină, dar un blat de bucătărie ieftin – niciodată. Blatul este fața bucătăriei tale, deci trebuie să fie de calitate incontestabilă și să aibă un aspect corespunzător. Un blat bine organizat poate simplifica foarte multe procese, începând cu prepararea bucatelor, stocarea instrumentelor de bucătărie și terminând cu curățarea acestuia.

La proiectarea bucătăriei, încearcă să delimitezi blatul în trei părți: zona de gătit, zona de păstrare a electrocasnicelor mici și zona pentru oale fierbinți (de obicei, e lângă aragaz). În același timp, eliberează blatul pe cât de mult posibil. De exemplu, înlocuind suportul pentru cuțite cu o bandă magnetică, fixată de perete sau cu compartimente pentru condimente incorporate în blat.

#4. Yin și Yang 

La amenajarea bucătăriei trebuie să găsești armonia între necesități obiective și pretenții estetice. Fă calcule. De exemplu, la alegerea frigiderului, îți poți pune următoarele întrebări: Eu cumpăr câte puțin sau umplu frigiderul pentru o săptămână înainte? Planific să nasc un copil în viitorul apropiat sau nu? Am nevoie sau nu de congelator? etc.

Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să identifici necesitățile tale reale și să folosește spațiul economisit pentru satisfacerea pretențiilor tale estetice.

Citește și: Bucătărie mică, idei mari: 12 trucuri folosite de designeri pentru amenajarea bucătăriilor mici!