Secretele longevității japoneze: 7 reguli simple care te vor ajuta să trăiești până la 100 de ani!

Ce știm noi despre longevitate? În cel mai bun caz am auzit de la o vecină că bunica ei cică ar fi trăit 100 de ani. În Japonia cu asta nu uimești pe nimeni. Acolo media de vârstă este de 80 de ani pentru bărbați și 86,4 ani pentru femei. Prin comparație, în România speranța de viață este de 59,8 ani pentru bărbați și 59 de ani pentru femei. Îngrijorător, nu?

În Japonia, fiecare al 1500-lea locuitor are peste 100 de ani. În România, avem câte un centenar la fiecare 24 600 de locuitori. Cea mai bătrână persoană din lume la momentul actual, Kane Tanaka (118 ani) la fel este din Țara Soarelui Răsare. Care este secretul asiaticilor?

Secretele tinereții și longevității

#1. Nu mânca în exces

Okinawa este insula cu cel mai mare număr de centenari japonezi. Indicele de masă corporală al locuitorilor variază de la 18 la 22. Prin comparație, în SUA valoarea medie este 27. Japonezii mănâncă în porții mici, consumă 7 porții de fructe și legume pe zi. O porție de fructe este atât cât poți cuprinde într-o mână. Nu consumă zahăr alb și au o rație alimentară bogată în alge marine, pește, tofu, muguri de soia, cereale, fasole și ardei.

#2. Antrenează-ți creierul

Există un termen numit – inegalitate cardiocerebrală. El se referă la faptul că inima ne dă de știre când există probleme, dar creierul nu, la urma urmei, nu te doare nimic. Însă bătrânețea începe de la creier.

Oamenii de știință au demonstrat că există tulburări care cauzează îmbătrânirea personalității. Creierul este asemenea unui mușchi. Acesta trebuie întotdeauna tonificat. Cum? Continuă să te dezvolți – învață limbi străine, rezolvă probleme, învață să faci ceva nou etc. Oamenii îmbătrânesc rapid pentru că trăiesc inert.

#3. Fă mișcare

În Japonia există un sătuc – Ohimi, unde vârsta medie este de aproape 100 de ani. Locuitorii satului se trezesc în fiecare dimineață la ora 5 și încep imediat să lucreze prin jurul casei. La oraș e mai greu, dar nimeni nu te împiedică să faci o plimbare, să cobori pe scări în loc de lift sau să faci gimnastică.

#4. Dezvoltă-ți toleranța la stres

Un proverb japonez spune că dacă cazi de 7 ori, trebuie să de ridici de 8. Abilitatea de a rămâne calm și a accepta cu demnitate greutățile vieții îți va prelungi viața cu 10-15 ani. Stresul e mai rău ca orice boală. Acesta te devorează din interior și se răsfrânge asupra exteriorului.

Locuitorii satului Ohimi dezvăluie că cea mai ușoară modalitate de a scăpa de stres este să ieși afară și să te saluți cu ceilalți. Aceștia râd cât mai des și acceptă greutățile cu zâmbetul pe buze.

#5. Consumă antioxidanți

Principalii dușmani ai corpului nostru sunt radicalii liberi. Aceștia provoacă îmbătrânirea celulelor și declanșează afecțiuni oncologice. La rândul lor, antioxidanții le neutralizează efectele, prelungesc tinerețea și reduc riscul de apariție a cancerului. Prin urmare, japonezii consumă ceai verde, ciocolată neagră, afine, zmeură, nuci, anghinare, sfeclă, spanac și leguminoase.

#6. Găsește sensul vieții tale

Japonezii numesc asta Ikigai, ce s-ar traduce ca motiv de a fi sau lucrul pentru care trăiești. Ei consideră că odată ce ai descoperit acest lucru, vei duce o viață activă, lungă și fericită.

#7. Creează conexiuni sociale

Omul este o ființă socială și are nevoie de alte persoane pentru a fi fericit. Psihologii sunt siguri că singurătate are un efect negativ asupra stării de sănătate și a bunăstării mintale a oamenilor. Centenarii orientali confirmă acest lucru. Japonezii sunt ferm convinși că interacțiunea cu alte persoane e cheia către o viață lungă și împlinită.

Citește și: Oriunde te îndrepţi, fă-o din toată inima: 9 lecții de viață de la maestrul gândirii chineze, Confucius!