Secretele grădinarilor: 15 sfaturi practice pentru un grădinărit plăcut și ușor!

Primăvara bate la ușă! Și ca să nu te ia pe nepregătite îți propunem să afli care sunt acele trucuri simple de grădinărit, despre care, probabil, nu știai, dar care pot să-ți facă viața mai ușoară, iar grădina mai frumoasă, sau poate amândouă lucruri concomitent.

Sfaturi pentru grădinari începători

Din paturi de legume în paturi de flori

Multe culturi de grădină sunt atât de frumoase, încât le poți folosi în scop decorativ, plantându-le alături de soiurile de flori perene de grădină. Printre acestea se numără: varza roșie, varza kale, soiurile purpurii de gulie, varza chinezească, arpagicul, prazul, mangoldul, rubarba, diverse soiuri de salată și busuioc. Iar pentru amenajarea pe verticală, poți folosi culturi de măzăriche, fasole sau pătrunjel creț.

Lathyrus odoratus – Măzarichea parfumată

Măzărichea parfumată este o plantă cățărătoare care înflorește frumos, dar are nevoie de susținere. Recomandarea noastră este să o lași să crească în dreptul unui gărducean din plasă metalică, zincată sau din lemn, cu o distanță suficient de mare între scânduri ca să pătrundă destulă lumină.

Organizator pentru grădină

Un organizator cu șnururi și cleștișori, asemenea celui de mai jos, te va ajuta să duci evidența treburilor gospodărești, mai ales primăvara, când poți prinde cu cleștișorii diverse pungi cu semințe care trebuie semănate sau pungi cu medicamente necesare pentru tratamentul culturilor.

Citește și: Nu arunca cojile de portocală – 15 întrebuințări surprinzătoare ale acestora, la care nu te-ai fi gândit niciodată!

Trucuri pentru grădinărit

Ghiveci pentru urechelnițe

Dacă urechelnițele s-au răspândit într-o măsură prea mare la tine în grădină, le poți întinde o capcană, pregătind un ghiveci sau o oală de lut umplută cu fân, unde la sigur se vor adăposti în timpul zilei. Dar nu uita că urechelnițele sunt folosite de unii grădinari în lupta cu afidele, acarienii și alți dăunători. În acest caz, insectele sunt un oaspete binevenit, iar ghiveciul poate deveni casa acestora.

Cărămidă contra limacșilor

Probabil ai observat în unele grădini prezența unor cărămizi care zac nepăsător printre culturi. Ei bine, să știi că acestea nu zac acolo fără motiv. Cărămizile sunt un fel de capcană pentru limacși, care sunt mereu în căutare de ascunzișuri umede și reci. Dar ai grijă ca între cărămidă și sol să rămână puțin spațiu, astfel încât limaxul să poată pătrunde acolo.

Sfaturi grădina de legume

Mini seră pentru răsaduri

Dacă răsadurile culturilor iubitoare de căldură – roșii, ardei, castraveți – au fost deja plantate, iar prognoza meteo promite o răcire bruscă, culturile pot fi protejate, confecționând mini sere din flacoane de plastic de 5-10 litri. Taie fundul acestora și introdu sticla în pământ, deasupra răsadurilor, cu gâtul îndreptat în sus. Noaptea poți pune capacul, iar ziua poți lăsa petul deschis.

Căsuțe pentru insecte

Paletele vechi din lemn și buștenii putreziți reprezintă o materie primă excelentă pentru confecționarea acestor adăposturi. Trebuie doar să instalezi paletele pe un perete și să le umpli cu tot felul de accesorii care vor ajuta insectele să ierneze și, în același timp, vor arăta estetic frumos: ghiveciuri, conuri, paie, ramuri, cărămizi etc.

Citește și: 10 flori care îți vor colora frumos grădina și te vor ajuta să scapi definitiv de buruieni!

Idei amenajare grădină

Ulcioare pentru a grăbi creșterea rubarbei

Britanicii sunt îndrăgostiți de prăjiturile cu rubarbă, iar în grădinile lor frecvent poți găsi asemenea instalații inteligente, care ajută la dezvoltarea timpurie a rubarbei.

La începutul primăverii, aceste ulcioare fără fund, care seamănă mai mult cu un clopot, sunt amplasate deasupra locurilor unde crește rubarba, stimulând planta să dezvolte rădăcini mai puternice și mai înalte, decât ar produce la soare, astfel încât prima recoltă de rubarbă poate fi obținută mult mai devreme ca de obicei.

Poteci improvizate printre culturi

Dacă ai o grădină mică și vrei ca spațiul să fie optimizat, poți crea asemenea poteci improvizate printre paturi, cu ajutorul unor scânduri lungi de lemn. Iar în funcție de necesitate, poți schimba poziția lor după bunul tău plac.

Citește și: Nu te costă nimic! 10 idei originale care îți vor face grădina impecabilă

Grădinărit – sfaturi și idei

Tunele din plasă metalică

Scopul acestora este să protejeze plantele de păsări, cărora le place să se delecteze cu diferite culturi sau cu viermi pe care îi caută în solurile fertile ale grădinii. De asemenea, acestea asigură protecția împotriva iepurilor, iar în caz de înghețuri, e mai ușor să acoperi culturile cu lutrasil.

Arcă pentru morcovi

În principiu, lutrasilul poate fi tras și peste o asemenea instalație. Acest adăpost creează efectul de seră, facilitând dezvoltarea culturii și protejează morcovul de dăunători, în special, de musca morcovului.

Citește și: Feerie în grădina ta: 10 plante care înfloresc vara întreagă, până începe frigul!

Îngrijirea grădinii de legume

Culturi care cresc pe gard

Într-o grădină mică, fiecare centimetru pătrat contează. Spațiul poate fi optimizat, transferând o parte din culturi pe  gard, de exemplu – salata verde, pătrunjelul, coriandrul, oregano pot crește într-un cachepot larg sau în jardiniere suspendate pe gard. Însă nu uita de sistemul de drenaj. (Vezi imaginea mai jos)

Spațiul de depozitare pentru scule

Uneltele mici de grădină pot fi stocate chiar pe un perete, ca să nu se piardă și să fie întotdeauna la îndemână. Pentru asta vei avea nevoie de o cărămidă poroasă, cu găuri rotunde de dimensiunea unui dop pentru sticle de vin, câteva dopuri propriu-zise, șuruburi și sfoară. Cărămida este montată pe gard sau pe un perete, la înălțimea ochilor, iar instrumentele sunt fixate după cum e indicat în imaginea de mai jos.

Semănatul cu rigla

Britanicii practică de mult timp o asemenea tehnică și folosesc rigle speciale în acest sens, pe care e marcată distanța optimă de semănare pentru diferite culturi. Dacă nu găsești un asemenea instrument în magazin, îl poți meșteri de sine stătător. Totodată, poți folosi un cârlig de însămânțare, cu adâncimea marcată pe el, cu ajutorul căruia este ușor să semeni semințele la adâncimea potrivită.

Citește și: 3 Soluții simple de fertilizare a solului din grădina ta! Gospodinele trebuie să noteze asta!

Amenajare grădină cu pomi

Mușcată în formă de pătrate

Cu ajutorul acestei culturi, pot fi rezolvate tocmai 4 sarcini simultan: nu mai e nevoie să tunzi iarba din jurul copacilor, planta nu permite buruienilor să crească, aroma sa ține departe furnicile și afidele, astfel încât în grădină rămân mai puțini dăunători, iar când copacii înfloresc, mușcata înflorește a doua oară “în culoarea florii de măr”.