Scapă de miros și mucegai: 5 pași simpli pentru a curăța mașina de spălat

Nimănui nu-i place să spele mașina de spălat. Dar cineva trebuie să o facă, pentru că o mașină murdară e un lucru și mai puțin plăcut. Iar pe deasupra, e periculos, deoarece un tambur murdar este un teren ideal pentru bacterii și agenți patogeni, care provoacă un miros neplăcut.

De ce miroase urât din mașina de spălat?

Cel mai des, mirosul neplăcut apare din cauza mucegaiului. Iar mucegaiul apare din cauza umezelii și excesului de detergent. Când turnăm mult detergent, acesta face multă spumă, pe care mașina nu reușește să o curețe. Urmele de detergent se depun pe suprafața tamburului și intră în reacție cu apa, praful și murdăria, creând un teren fertil pentru ciuperci și bacterii.

Cum scăpăm de mirosul neplăcut?

Mucegaiul și bacteriile se simt bine la temperatura obișnuită de spălare. Prin urmare, pentru a scăpa de ele, pornește mașina de spălat (fără rufe) la cel mai lung program de spălare și la cea mai înaltă temperatură. În acest fel, vei curăța tamburul, încălzitorul și furtunul de scurgere. Dacă mirosul nu a dispărut, nu te descuraja, există și alte soluții.

Curăță mașina de spălat cu oțet și bicarbonat

Există mai multe soluții care neutralizează mirosul neplăcut și asigură un efect antibacterian durabil. Iată câteva din ele:

– Amestecă 50 ml de apă cu 50 g de bicarbonat de sodiu și toarnă soluția în sertarul pentru detergent, iar în tambur toarnă 300 ml de oțet și lasă mașina să funcționeze timp de 60 de minute la temperatura maximă.

– Toarnă 200 de grame de acid citric în sertarul pentru detergent și 50 g în tambur și setează temperatura maximă de spălare.

– Toarnă 50 ml de înălbitor în sertarul pentru detergent și lasă mașina să funcționeze timp de o oră. Dacă după spălare aceasta miroase a înălbitor, dă-i drumul încă o dată.

Curăță garnitura de cauciuc a mașinii de spălat

Garnitura poate conține apă, urme de detergent, murdărie și mucegai. Pentru a îndepărta mirosul neplăcut, amesteca un înălbitor pe bază de clor (sau oțet) cu apa caldă în raport de 1:1 și cu ajutorul unei cârpe sau a unui burete înmuiat în soluție, curăță minuțios suprafața ei. Nu uita să porți mănuși de protecție.

Curăță sertarul pentru detergent al mașinii de spălat

Scoate sertarul și clătește-l sub un jet de apă fierbinte, după care îți recomandăm să-l cureți cu ajutorul unei periuțe de dinți sau a unui burete înmuiat în soluție de spălat vase. Dacă depunerile nu cedează, va trebui să apelezi la înălbitor. Nu uita să clătești sertarul după curățare și să-l lași să se usuce.

Curăță filtrul mașinii de spălat rufe

Deconectează mașina de la sursa de energie electrică și demontează filtrul. De regulă, acesta este situat în partea inferioară din fața mașinii de spălat, sub capacul de plastic. Nu uita să întinzi un prosop uscat pe podea și să pregătești un recipient pentru colectarea apei, deoarece s-ar putea să curgă puțină apă rămasă în interior. Curăță filtrul sub un jet de apă caldă și înlătură murdăria care s-a depus pe suprafața lui. Repetă procedura în fiecare lună.

Curăță furtunul mașinii de spălat

Dacă pașii anterior nu te-au ajutat, cel mai probabil mirosul neplăcut vine din interiorul furtunului de scurgere. Deconectează mașina de la sursele de energie electrică și apă. Pregătește o găleată pentru a scurge apa acumulată în interior și demontează furtunul. Conectează furtunul la robinet și pornește apa pentru a curăța interiorul acestuia de scame și alte reziduuri. Poți folosi și un cablu special cu perie nemetalică la capăt.

Cum să previi apariția mucegaiului în mașina de spălat

– Folosește detergent pentru spălare automată în cantitatea recomandată pe ambalaj;

– Lasă ușa mașinii și sertarul pentru detergent deschise după spălare, până când acestea se vor usca;

– Curăță regulat garnitura de cauciuc a mașinii de spălat;

Citește și: De ce să adaugi piper în mașina de spălat și încă 3 sfaturi utile la spălare!