Scapă de energia negativă: Metoda japoneză de a-ți organiza locuința!

O locuinţă dezordonată este o sursă inepuizabilă de stres și una din cauzele mai puțin evidente ale depresiei. Iar ordinea, dimpotrivă, ajută la găsirea echilibrului emoțional, îți structurează gândurile și îți potolește emoțiile.

La vârsta de 10 ani, Marie Kondo din Japonia a înțeles că vocația ei este să pună lucrurile în ordine. Și, așa cum se întâmplă adesea cu japonezii, rutina plictisitoare s-a transformat în artă. În cult, dacă vrei.

Marie Kondo a fost timp de 5 ani slujitoare a unui templu șintoist din Japonia, a studiat sociologia la Universitatea Creștină din Tokio, ca mai târziu să dezvolte metoda KonMari, să scrie câteva bestselleruri internaționale și să creeze un adevărat media holding la doar 30 de ani.

Metoda KonMari – un antidot la haosul din jurul tău

Metoda KonMari constă într-un șir de principii care te vor ajuta să-ți transformi locuința într-un spațiu ordonat, curat și sănătos din punct de vedere emoțional. Pentru a reuși acest lucru trebuie să-ți organizezi acțiunile într-o anumită succesiune, să te debarasezi de elementele negative și să păstrezi doar obiectele care îți sunt cu adevărat dragi.

Metoda KonMari nu îți va transforma numai casa, ci și starea de spirit. Marie este convinsă că după ce faci ordine în casă prin metoda ei, vei căpăta mai multă energie, motivație și încredere de sine pentru că o casă curată înseamnă o minte ordonată. Dacă ți se pare interesant acest subiect, îți recomand să citești cartea Magia ordiniiSenzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa. Iată câteva teze esențiale.

Metoda KonMari principii

– Scopul este de a face ordine o singură dată pentru totdeauna. De a elimina haosul și a stabili ordinea definitiv. Iar pentru asta trebuie să vrei să faci ordine și să-ți imaginezi cum ar arăta viața ta ideală. Eliberarea se desfășoară în două etape.

– În prima etapă trebuie să scapi de toate lucrurile vechi, inutile, pe care nu le folosești și care îți provoacă emoții negative. Literalmente trebuie să iei fiecare obiect separat și să înțelegi ce sentimente îți trezește. Lucrurile față de care ești indiferentă, îți provoacă emoții negative sau sunt inutile trebuie aruncate în primul rând.

– În a doua etapă trebuie să pui fundamentul noii tale vieți, organizând lucrurile pe categorii, nu pe camere – în următoarea succesiune: haine, cărți, documente, altele, lucruri cu valoare emoțională. De asemenea, este esențial ca fiecare lucru să aibă locul lui. Dacă nu ai loc pentru un anumit obiect, înseamnă că nu ai nevoie de el.

– Principiul de selecție este simplu. Trebuie să-ți pui întrebarea: Acest lucru îmi provoacă bucurie sau nu? Nimic mai mult.

Firește că acesta este doar fundamentul teoretic al metodei, dar cartea abundă de exemple practice care te vor ajuta să elimini haosul din casa ta pas cu pas. Dacă ideea ți se pare interesantă, poți afla mai multe din carte sau din tutoriale pe youtube.

Citește și: Nu deschide ușa pe care nu o poți închide: 20 de învățături din folclorul persan!