Scapă de ele: 5 lucruri din casă care trebuie schimbate mai des decât crezi

Aproape toate lucrurile au termen de valabilitate. Periile pentru păr sunt bune doar un an, după care trebuie aruncate, iar periuțele de dinți țin doar trei luni, dar le folosim cu anii fără să ne dăm seama că sunt inutile și periculoase. Iată 5 lucruri din casă care trebuie schimbate mai des decât ne-am obișnuit.

1. Prosoapele de spălat pentru spate

Spre deosebire de prosoapele obișnuite, bandele pentru spate se usucă mai greu și, de regulă, toți membrii familiei se folosesc de o singură bandă. Acest lucru le transformă într-un mediu fertil pentru microorganisme, ciuperci și bacterii. Pentru a preveni răspândirea bacteriilor, prosoapele trebuie spălate la fiecare 3-4 utilizări, trebuie bine uscate și fiecare membru al familiei trebuie să aibă prosopul lui. În general, ele trebuie înlocuite o dată pe lună. Prin urmare, gândește-te bine dacă ai nevoie de acest accesoriu.

2. Covorașul de baie

Un alt accesoriu peste care e ușor să treci cu vederea, dar care se află în permanență într-un mediu umed și constituie un teren numai bun pentru murdărie, ciuperci și bacterii, care la rândul lor, provoacă un miros neplăcut și înțepător. Dacă nu ai posibilitatea să-l schimbi, acesta trebuie spălat și uscat bine o dată la două săptămâni. La urma urmei, e vorba de igiena ta și a familiei tale.

3. Periuța de dinți

Periuța de dinți trebuie schimbată la fiecare trei luni dacă nu vrei să se transforme într-un teren fertil pentru bacterii. Chiar dacă o dezinfectezi – deja după 3-4 luni firele acesteia se deformează și devin periculoase pentru smalțul dinților. De altfel, firele periuței de dinți nu sunt colorate pentru frumusețe. Majoritatea producătorilor adaugă un colorant slab, care își pierde intensitatea atunci când periuța trebuie schimbată.

4. Tocatorul

Tocătoarele de bucătărie trebuie înlocuite la 2-3 ani, deoarece cu timpul ele devin un mediu fertil pentru bacterii și se deformează sub acțiunea continuă a cuțitelor și a apei. Pentru a prelungi durata de viață a tocatorului de lemn, clătește-l regulat cu oțet alb. Oțetul îndepărtează excelent murdăria și asigură un efect antibacterian durabil.

5. Lenjeria de pat

Patul este un mediu fertil pentru acarieni, ciuperci și bacterii, care provoacă diferite afecțiuni pe termen lung. În afară de asta, așternuturile sunt pline de celule moarte, de sebum, de secreții ale corpului, de praf și, bineînțeles, de transpirație. Pernele trebuie înlocuite complet la 2-3 ani, plapumele au durata de viață de la 7 până la 10 ani, în funcție de măsura în care le îngrijești, iar salteaua ține 8-10 ani. De asemenea, așternuturile trebuie spălate la fiecare 10 zile.

Citește și: De ce să pui oțet în mașina de spălat: 10 beneficii despre care nu ai știut!