Sare pentru sfeclă, lapte pentru castraveți și alte 10 sfaturi utile pentru grădinărit!

Primăvara este în toi. Mâine-poimâine trebuie să plantezi roșiile și castraveții, ca la vară să mănânci legume suculente din propria grădină. Prin urmare, am adunat câteva sfaturi simple, dar foarte eficiente pentru toți cei care doresc să obțină o recoltă bună în acest an.

Sfaturi pentru grădina de legume

Coji de ceapa pentru roșii și ardei

Cojile de ceapă sunt utile la transplantarea răsadurilor de legume. O mână de coji așezate la fundul adânciturii și amestecate cu sol, va proteja cultura de boli, va ajuta la combaterea dăunătorilor și va stimula creșterea plantelor. Unii grădinari fierb cojile înainte de asta, iar soluția obținută o folosesc ca îngrășământ organic. Iar alții, îngroapă cojile de ceapă acolo unde cresc cartofi sau vinete pentru a ține mai depare gândacii de Colorado.

Urzică pentru toate plantele

Infuzia de urzică este un nutrient ideal pentru toate plantele, deoarece conține proteine, acid ascorbic, magneziu, calciu, siliciu și clorofilă. Pentru a pregăti acest îngrășământ, mai întâi usucă urzica la soare, după care prepară infuzia, amestecând soluția în fiecare zi, timp de 2 săptămâni. De asemenea, urzica uscată poate fi arsă, iar cenușa împrăștiată pe sol, pentru a îmbogăți pământul cu azot și potasiu.

Sfaturi pentru grădinari începători

Frunzișul de anul trecut pentru sfeclă

Frunzele vor servi ca îngrășământ natural pentru sfeclă. Înainte de a planta semințele în grădină, amestecă pământul cu frunze cu ajutorul unei săpăligi cu dinți, pentru a accelera procesul de descompunere. Nutrienți din frunze reprezintă fertilizatori ecologici pentru sol, care sporesc aciditatea solului și facilitează dezvoltarea legumei.

Zaț de cafea pentru morcovi și ridichi

Înainte de plantare, amestecă semințele de morcov și ridiche cu zaț de cafea. Zațul de cafea conține mult azot (până la 2% din componența totală) și facilitează creșterea și dezvoltarea normală a acestor culturi.

Sfaturi pentru cultivarea roșiilor

Sare pentru roșii și sfeclă

Sarea de bucătărie este adesea folosită ca îngrășământ pentru roșii în perioada de fructificare. Oricât de paradoxal ar suna, tratarea solului cu sare face roșiile mai dulci. De asemenea, sarea protejează cultura de dăunători și accelerează coacerea legumelor.

Toarnă într-o găleată cu apă o lingură de sare de bucătărie și un pahar de cenușă de lemn. Amestecă bine și lasă soluția să stea timp de o oră, după care toarnă câte jumătate de litru de apă la fiecare tufă.

Și culturile de sfeclă pot fi stropite cu soluție salină, în special dacă nu există suficient sodiu în sol (frunzele plantelor sunt foarte roșii). Pentru a face acest lucru, dizolvă 200 g de sare în 10 litri de apă și dă-i bătaie.

Bicarbonat de sodiu pentru roșii

Bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea solului și îmbunătățește aroma și gustul roșiilor. Pentru a menține roșiile dulci, toarnă puțin bicarbonat în jurul tufei, dar fără să-i atingi tulpina sau frunzele.

De altfel, poți determina aciditatea solului folosind frunze de coacăz. Rupe câteva frunze, pune-le într-un pahar și toarnă apă clocotită peste ele. După ce apa se va răci, pune în pahar câteva mostre de sol și studiază ce se va întâmpla mai departe. Dacă apa devine roșiatică, solul este foarte acid, dacă este verzuie, înseamnă că solul are aciditate redusă, iar dacă este albastră, înseamnă că solul e neutru.

Sfaturi pentru cultivarea castraveților

Lapte pentru castraveți și roșii

Laptele, bogat în calciu și alți nutrienți benefici, nu e doar un îngrășământ natural pentru plante, ci și o barieră de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor. Amestecă 9 litri de apă cu un litru de lapte și stropește culturile favorite cu ajutorul unui pulverizator. Laptele acoperă suprafața frunzelor cu un strat protector, prevenind apariția mucegaiului și a petelor galbene. Iar pentru a prepara un îngrășământ pentru, raportul trebuie să fie de 4:1, la care poți adăuga câteva picături de iod.

Răsadurile de roșii pot fi udate și cu soluție de iod pentru a accelera creșterea acestora – o picătură de iod la trei litri de apă. După aplicarea acestei soluții, răsadurile vor înflori mai repede, iar legumele vor fi mai mari.

Coji de Florea-soarelui pentru castraveți

Dacă îți place să mănânci semințe, nu te grăbi să arunci cojile rămase, deoarece sunt bune la plantarea castraveților. Pune cojile în adâncitură și amestecă-le cu sol. Acestea vor face pământul mai fertil și vor menține nivelul necesar de umiditate.

Sfaturi pentru grădinărit

Bere pentru răsaduri de roșii, ardei și flori

Bărbații nu vor fi încântați de o astfel de risipă, dar berea vie este considerată un biostimulant pentru creșterea plantelor. Se recomandă să uzi răsadurile atunci când apar primele frunze, dar acest lucru trebuie făcut foarte atent, diluând berea cu apă, în proporție de 1:10.

Coji de banane pentru trandafiri și alte flori

Cojile de banane conțin calciu și azot. Dacă le îngropi alături de o tufă de trandafiri, planta va înflori de două ori mai intens. De asemenea, poți pregăti o infuzie, ținând cojile de banană sub apă până când apar bule la suprafață. Această soluție e utilă pentru udarea plantelor de grădină, dar și a plantelor de interior. Cojile de banane sunt bune, dar nimic nu se compară cu utilitatea cojilor de portocală, despre care poți citi mai jos.

Citește și: Nu arunca cojile de portocală – 15 întrebuințări surprinzătoare ale acestora, la care nu te-ai fi gândit niciodată!