
Nimeni nu cunoaște secretele bucătăriilor mai bine ca ei. Cu toate că noi suntem cei care mâncăm, ei sunt cei care ne pregătesc mâncarea și știu mai bine ca oricine ce pun acolo și cât de sănătos este. Deși restaurantele se laudă cu bucate gustoase și sănătoase, bucătarii nu se grăbesc să dea note mari și recunosc că unele feluri de mâncare nu le-ar comanda niciodată. Hai să vedem care sunt ele!
#1. Steak de vită well done
“Nu comanda niciodată o vită well done. Îți dau garanție că 9 din 10 bucătari vor folosi cea mai veche, cea mai urâtă și cea mai puțin comestibilă bucată de carne care le-a rămas”, dezvăluie un bucătar de la un restaurant din California.
“Bucătarii neglijează friptura well done și folosesc cele mai subțiri sau cele mai dure bucăți de carne pentru aceste comenzi”, afirmă James Brishione, directorul Institutului de educație culinară.
#2. Bucate în extrasezon
“Când comanzi un tort de căpșuni iarna sau un desert cu persimmon (kaki) vara – la ce te aștepți? Că au ăștia o seră în spatele restaurantului? Fii gata să mănânci fructe congelate. Dacă meniurile variază de la un sezon la altul, înseamnă că iei masa într-un local serios”, spune Giorgio Masconi, bucătarul-șef al unui restaurant milanez.
#3. Carpaccio
Carpaccio este un fel de mâncare foarte riscant, care nu se servește în orice restaurant, deoarece, în esență, e vorba de o bucată de carne crudă de vită, scoasă din congelator și tăiată în felii foarte subțiri.
“Vă implor, nu mai comandați carpaccio în restaurante provinciale sau în restaurante de două stele. E periculos. Nu știi niciodată unde a fost păstrată carnea aia și cât de mult a stat acolo”, afirmă Kira Sanders, o bloggeriță din Statele Unite.
#4. Felul principal al zilei
Felul zilei e o șmecherie la care apelează horeca pentru a vinde alimentele care sunt pe cale să expire. Dacă ai observat, acest fel este întotdeauna evidențiat în meniu sau e recomandat de ospătari. De regulă, e însoțit de o reducere sau implică o anumită promoție. Ce-i drept, nu toate unitățile manifestă o astfel de “generozitate”.
“Adevărul este că ei doar vor să scape de ceea ce curând va trebui aruncat”, dezvăluie bucătarul Alberto Morreale.
#5. Sashimi
Seara, evită sashimi și alte fructe de mare. Adesea acestea sunt resturi care nu au ajuns în alte feluri de mâncare. De altfel, mulți bucătari afirmă că nu face să comanzi peștele luni, deoarece majoritatea restaurantelor primesc ultimul lot vinerea, iar următoarea aprovizionare are loc luni sau marți. Prin urmare, e mare probabilitatea să mănânci pește de calitatea a doua.
Citește și: Tocmai te-au tras pe sfoară: 5 trucuri folosite de ospătari ca să cheltui mai mult decât ai planificat!