Să gătești bine e ușor: 7 trucuri de bucătărie pentru mame gospodine și fiicele lor!

Cum să prepară un bulion savuros? Ce facem cu verdețurile iarna? Cum optimizăm temperatura în interiorul unui cuptor? Și de ce carnea nu trebuie spălată înainte de gătire. Răspunsurile la toate aceste întrebări și la multe altele le vei afla în continuare.

Sfaturi utile în bucătărie

#1. Acizii

Ca să devină moale și suculentă, carnea are nevoie de acizi. Dar dacă o gătești cu legume, de exemplu, cartofi cu carne, nu te grăbi să adaugi roșii, suc de lămâie sau oțet, pentru că toate sunt bogate în acizi. Iar acizii încetinesc gătirea legumelor și le neutralizează proprietățile gastronomice. Prin urmare, adaugă roșiile la sfârșit.

#2. Bulionul

Ca supa să aibă o aromă intensă, un gust savuros și o culoare aurie, taie ceapa și morcovul în jumătate și prăjește-le un pic pe tigaie. Abia apoi adaugă-le în oala cu supă.

#3. Carnea din bulion

Dacă vrei să obții o supă densă, bogată și gustoasă, pune carnea în oală când apa este rece. Iar dacă vrei o bucată de carne fiartă și suculentă, adaugă puiul abia când apa clocotește. De altfel, nu se recomandă să speli carnea înainte de gătire. Oricât de curată ar părea, carnea conține bacterii.

De regulă, gospodinele spală produsul sub un jet de apă caldă și nu fac decât să împrăștie bacteriile pe suprafețele vecine, sporind riscul de toxiinfecție. Indiferent dacă speli carnea sau nu, bacteriile sunt distruse în timpul gătirii, datorită tratamentului termic.

#4. Ghimbirul

Ghimbirul proaspăt este mai gustos dacă e scos din congelator. Așa cum e înghețat, se trece printr-o răzătoare și se adaugă în bucate. Eu, de pildă, îl spăl, îl curăț și îl pun într-o pungă direct în congelator, iar când am nevoie de el, tai o bucată și o mărunțesc prin răzătoare.

#5. Verdețurile

Primăvara verdețurile sunt ieftine. Așa că le cumpăr și le îngheț. E suficient să le tai frunzele, să le mărunțești, să le speli, să le usuci și să le pui într-o pungă ermetică, în același congelator. Verdețurile își vor menține prospețimea tot anul.

De asemenea, ele pot fi tocate mărunt și amestecate cu ulei de măsline. Amestecul obținut se pune în congelator, în forme, iar cuburile pot fi folosite ulterior în salate sau paste.

#6. Bananele

Pentru a accelera coacerea unui fruct, pune-l într-o pungă de plastic alături de mere sau de banane. Acestea produc un gaz numit etilenă, care declanșează procesul de coacere. Nu te îngrijora, etilena e un hormon natural al plantelor, prin urmare e inofensivă pentru om. Dar ai grijă ca în pungă să rămână spațiu pentru gaz.

#7. Cuptorul

Cuptorul păstrează mai bine căldura dacă pui câteva cărămizi la nivelul inferior al acestuia. Datorită lor, coacerea decurge eficient, iar căldura este păstrată și distribuită uniform.

Citește și: 9 trucuri de bucătărie despre care nu știau nici mămicile noastre!