Relația tată-fiică: 5 lucruri pe care orice tată trebuie să le facă pentru fiica lui!

Cu părere de rău, importanța relației tată-fiică este neglijată de multe ori, atât de tați, cât și de mame. În zadar, deoarece pe măsură ce o fată crește, figurile masculine vor apărea și vor dispărea tot mai des din viața ei. Să nu uităm că 50% din căsătorii se termină cu divorț.

De multe ori, singurul bărbat de nădejde din viața unei femei rămâne tatăl ei. Dar cum să fii un tată de nădejde pentru fiica ta? Pentru început, ține cont de recomandările de mai jos.

#1. Dă-i voie să fie copil;

Studiile au demonstrat că femeile care au avut multe sarcini gospodărești în copilărie se simt mai puțin fericite și mai puțin în siguranță în familiile lor, când devin mature.

E normal ca o bună parte din treburile gospodărești să cadă pe umerii copilului. Învaț-o de mică să spele cana din care a băut, să-și spele farfuria, să strângă după ea, să-și facă un sandviș, să hrănească pisica, să-și curețe încălțămintea șamd. Deoarece e important ca fetița ta să crească responsabilă și independentă.

Dar nu o transforma în gospodină de la 12 ani. Cercetătorii au demonstrat că acest lucru îi creează un sentiment de responsabilitate sporită pentru cei din jur, care cu timpul devine bolnăvicios. Cu alte cuvinte, fetița (femeia) devine servilă și la maturitate își neglijează interesele, considerându-le secundare.

#2. Căldură, suport, acceptare;

În cadrul unui studiu realizat în Canada, a fost comparat un grup de adolescente depresive cu un grup de adolescente care nu au avut niciodată depresie. Cercetătorii au descoperit o legătură directă dintre relația tată-fiică și nivelul general de satisfacție al copilului.

Fetele care au fost diagnosticate cu depresie aveau o legătură emoțională slabă cu tații lor și adesea se simțeau neglijate, în condițiile în care cu mamele erau în relații bune.

#3. Activitate fizică în comun;

Un grup de tați au fost instruiți în cadrul programului Dads and Daughters Exercising and Empowered (DADEE). Scopul programului era de a îmbunătăți relația tată-fiică, astfel încât copilul să-și dezvolte un nivel sănătos de empatie și aptitudini sociale utile. În cadrul programului, tații și fiicele lor au participat la diferite jocuri de echipă care implicau mișcare și colaborare.

Rezultatele au demonstrat că jocurile de echipă și activitatea fizică în comun cresc aptitudinile socio-emoționale, abilitatea de a lua decizii, încrederea și conștiința de sine, nivelul de empatie și abilitățile de relaționare ale copilului.

#4. Deschidere și bunăvoință;

În cadrul unui studiu metodologic cu privire la natura tulburărilor de alimentație, oamenii de știință au împărțit participantele în trei categorii: femei diagnosticate cu o tulburare de alimentație, femei diagnosticate cu o tulburare psihică, care nu are legătură cu alimentația și femei fără niciun diagnostic psihic.

Toate femeile au fost rugate să descrie relația pe care au avut-o cu tatăl lor în copilărie (răspunzând la întrebări de ordin calitativ și cantitativ). Majoritatea femeilor care sufereau de o tulburare psihică (legată sau nu de alimentație) și-au descris tatăl ca fiind mai puțin grijuliu, autoritar, nepoliticos și punitiv (care pedepsește). Iar cele care sufereau de tulburări de alimentație au avut tați distanți, îndepărtați și egoiști.

Un studiu similar a fost realizat în Germania. Oamenii de știință au demonstrat că femeile care au avut o relație distantă cu tatăl lor sau au avut un tată autoritar în copilărie, sunt mai predispuse spre bulimie.

#5. Implicare și comunicare;

Nu e o noutate că implicarea emoțională și comunicarea avantajează atât relațiile tată-fiică, cât și aptitudinile sociale ale copilului în viitor. În familiile unde tații discută de la egal la egal cu fiicele lor, cele din urmă cresc fericite și sănătoase din punct de vedere emoțional.

De la egal la egal înseamnă să o întrebi și pe ea ce crede despre un lucru sau altul, să discuți despre problemele ei, să-i dai un răspuns clar, în loc să zici: “când vei crește mare, vei înțelege”. Acest principiu e relevant chiar dacă tu ești bărbat, iar ea este fată.

Copiii imită comportamentul părinților și dacă creezi artificial bariere de comunicare cu fetița ta, să nu te mire dacă ea va crește retrasă și cu încredere de sine scăzută. E important să existe implicare și comunicare din partea ambilor părinți.

Citește și: De la mamă la fiică: 5 lucruri pe care orice mamă ar trebui să le facă pentru fiica ei!