Psihologia datornicului: 3 sfaturi simple ca să scapi odată pentru totdeauna de datorii!

Mulți dintre noi s-au obișnuit să împrumute bani de la prieteni sau să cumpere lucruri în rate. Acest obicei este vicios și în scurt timp se poate transforma într-un stil de viață, care nu va duce la nimic bun.

Fiecare datorie nouă adaugă noi emoții în viața noastră, dar aceste emoții nu sunt întotdeauna plăcute. Dacă la început e vorba de satisfacție, recunoștință și entuziasm. În faza finală ele se transformă în lăcomie, disperare, frică și neputință.

Dar continuăm să acumulăm datorii. Pentru că mereu avem senzația că noul împrumut ne va scoate din impas. Însă, de regulă, fiecare datorie nouă ne scufundă și mai tare în mlaștina financiară în care am intrat.

În așa fel ajungem la o situație pe cât de logică, pe atât de paradoxală. Cei care iau bani cu împrumut devin și mai săraci, iar cei care nu o fac, devin mai bogați sau cel puțin păstrează o anumită stabilitate. Iar diferența dintre cele două categorii nu constă în educație, job sau abilități. De regulă, vorbim de o diferență de mentalitate.

Dar în ce moment al vieții apare această psihologie a datornicului? Că nu ne naștem cu ea. Pentru a înțelege acest lucru, să ne amintim de una din legitățile de bază ale universului în care trăim: Primim tot mai mult din ceea ce căutăm, pe ce ne concentrăm atenția. În ce punem energie, aceea va crește și se va înmulți.

Cu alte cuvinte, dacă vezi binele în alte persoane, vei fi înconjurat de oameni buni, dacă vezi numai răul în lumea care te înconjoară, ți se vor întâmpla numai lucruri rele, dacă ești focusat pe succes, în cele din urmă îl vei atinge, dacă te gândești numai la boli, vei atrage și mai multe afecțiuni. Exact același lucru e valabil și pentru datorii.

Dar putem aborda problema și din punct de vedere psihologic. Fiecare femeie care a născut măcar o dată știe că atunci când era însărcinată, toate gândurile sale se rezumau la situația ei și la copilul pe care urma să-l aducă pe lume. În consecință, într-un mod miraculos, în viața ei au început să apară tot mai multe femei însărcinate, la care nu atrăgea atenția până acum – pe stradă, pe rețele sociale, la televizor, în transport etc. Acest fenomen se numește atenție selectivă.

Dar revenind la credite și datorii. Aceeași lege funcționează aici. Cu cât ne gândim mai mult la datorii și la împrumuturi, cu atât devin mai multe în viața noastră. Cel mai vicios element al aceste gândiri sunt așteptările, care la prima vedere nu au legătură cu datoriile: “Copilul meu trebuie să învețe bine”, “Soțul meu trebuie să mă susțină financiar”, “Părinții mei ar trebui să aibă grijă de mine”, “Șeful meu ar trebui să-mi plătească salariul la timp”, “Statul trebuie să-mi asigure o pensie”. Cu alte cuvinte – mereu cineva îți datorează ceva. Aici începe rădăcina problemei.

Pentru început, trebuie să înțelegi că doar tu ești responsabil de gândurile și acțiunile tale. Și tot ce se întâmplă în viața ta, este rezultatul propriilor eforturi. Viața este alegerea conștientă a ta. Înlocuind gândurile despre obligații și datorii, peste un timp și și viața ta se va schimba. În al doilea rând, trebuie să înțelegi că nimeni cu nimic nu ți-e dator și tu nu ești dator nimănui. Și în al treilea rând, gândurile trebuie convertite în acțiuni.

Încetează să cumperi lucruri pe care nu ți le poți permite, doar pentru a sublinia un statut, care nu există și nu interesează pe nimeni. Un automobil scump, luat în leasing, îți va consuma 1/3 din venituri, incluzând carburanții, asigurarea, parcarea și întreținerea acestuia. De ce să nu cumperi un automobil vechi, care la fel te poate transporta din punctul A în punctul B? Piesele sale costă doi bani, poți să-i faci cea mai ieftină asigurare sau să nu o faci deloc, poate fi reparat în garajul de la colț și îl poți lăsa unde vrei, fără frica că va fi furat.

Uită de cardurile de credit, ele sunt ochiul dracului și îți consumă 1/10 din venituri doar pentru întreținerea lor. În plus, alimentează psihologia datornicului și te scufundă și mai tare în mlaștina cu datorii.

Uită de hainele scumpe, care costă cât jumătate din salariul tău. La second hand poți găsi haine de calitate, de marcă, într-o stare foarte bună, care costă de zece ori mai ieftin. În țările nordice, care sunt mult mai bogate și dezvoltate ca țara noastră, vizitarea unui magazin SH este o practică normală, chiar și în rândul clasei de mijloc. Hainele scumpe sunt atributul bogaților și atributul săracilor, care vor să-și compenseze măcar cumva lipsa de succese în viață.

Uită de renovări scumpe. Da, trebuie să trăiești în confort, dar de ce să cumperi o bucătărie luxoasă, de la un brand cu renume mondial, care costă cât 10 salarii ale tale și ale soțului tău luate împreună, când poți lua un set de mobilier de 3 ori mai ieftin, care asigură aceeași calitate.

Nunțile și zilele de naștere – Nunta e doar o dată în viață, nu-i așa? Trebuie să o sărbătorești așa încât să vorbească despre ea tot orașul. Și nu contează că nunta e plătită din credite, luate de tine sau de părinții tăi. În schimb o să cânte Smiley la nunta ta. Câtă fericire! Același lucru e valabil și pentru zilele de naștere. Nu contează că ai un salariu de 400 de euro, ziua de naștere e doar o dată în an, deci trebuie sărbătorită cu fast. Chiar și cu prețul a două salarii.

Până și cheltuielile mărunte nu-ți permit să ieși din acest cerc vicios. De ce să mă duc la muncă cu metroul, când pot să iau un taxi? De ce să pregătesc cina acasă, când pot să o iau în oraș, de ce să folosesc un laptop obișnuit, când pot să-mi iau unul cu măr pe el, chiar dacă va trebui să plătesc ratele încă doi ani.

Lista poate fi continuată la infinit, dar sunt sigur că ai înțeles principiile de bază, care cu siguranță îți vor permite să ieși din mlaștina datoriilor.

Citește și: Nu lua niciodată credite! 10 sfaturi de la Nassim Taleb, unul din cei mai de seama intelectuali contemporani!