Psiholog: Fetițele și băieții trebuie lăudați în mod diferit dacă vrei să crească adulți fericiți!

Știai că fetițele și băieții trebuie lăudați în mod diferit? Fetițele nu trebuie lăudate doar pentru ceea ce au făcut: foarte frumos, foarte gustos, ce bravo ești, scumpa mea. Fetițele trebuie lăudate fără motiv. Mai bine zis, chiar și fără motiv. Dacă îți lauzi fetița numai atunci când face ceva util, în conștiința ei va rămâne ideea că este iubită numai și numai în schimbul a ceva. Iar asta îi omoară feminitatea.

Studiile au demonstrat că acest lucru îi creează un sentiment de responsabilitate sporită pentru cei din jur, care cu timpul devine bolnăvicios. Cu alte cuvinte, fetița (femeia) devine servilă și la maturitate își neglijează interesele, considerându-le secundare. Prin urmare, ai grijă ca fetița ta sa înțeleagă de mică că e frumoasă ca o zână, harnică ca o albinuță și merită tot ce-i mai bun, indiferent de circumstanțe.

Cu băieții e invers. Pe băieți nu trebuie să-i lauzi fără motiv. Mamelor le place să spună: bărbatul mamei, ești atât de bravo, ești atât de deștept etc. Dar acest lucru le crește orgoliul și îi face infantili la maturitate. Băieții trebuie lăudați doar pentru ceea ce au făcut: foarte frumos făcut, foarte mișto, foarte priceput.

Băieții au nevoie de cuvinte de laudă într-o măsură mai mică. Mai bine zis, trebuie lăudați în aceeași măsură, dar laudele trebuie ancorate la un rezultat, deoarece natura lor este să se dezvolte.

În loc să-i spui: bravo puișor, mai bine să-l lauzi în fața unor prieteni adulți. Vedeți chestia asta? Ghiciți cine a făcut-o? Fiul meu a făcut-o. Cu mâinile sale! Frumoasă, nu-i așa? Aceste cuvinte sunt mai valoroase și sunt un stimulent mai bun pentru băiat, decât o constatare goală că e deștept, frumos și merită tot ce-i mai bun.

Citește și: Anthony Hopkins: Mă bucur că nu mai sunt tânăr. Nu aș vrea să o iau iarăși de la capăt!