
Melatonina este un hormon produs în corpul uman cu un efect vital asupra oamenilor: reglează tensiunea arterială, îmbunătățește sistemul imunitar etc.
Are însă o caracteristică – încetinește modificările legate de vârstă, încetinește îmbătrânirea, prin urmare, este un hormon al tinereții. Având proprietatea de a neutraliza procesele oxidative, hormonul, dacă este suficient de prezent în organism, nu permite pielii să îmbătrânească înainte de timp.
Melatonina are, de asemenea, un efect anti-stres. Melatonina se produce în timpul somnului de la miezul nopții până la ora patru. Acesta este motivul pentru care este atât de important să ne culcăm la timp, dar să nu adormim după ora 12.
Se știe, de asemenea, că după 30 de ani, acest hormon este produs din ce în ce mai puțin în fiecare an. Prin urmare, persoanele în vârstă, din cauza unei cantități insuficiente de hormon, au probleme cu somnul, iar insomnia este tot mai observată.
Există însă o cale de ieșire, cum să preveniți o scădere intensă a melatoninei, să o încetiniți și să o mențineți la un nivel – aceasta este utilizarea alimentelor care îi cresc producția.
Și, de asemenea, alimentele care conțin triptofan joacă un rol important. Este un aminoacid care asigură sinteza serotoninei și melatoninei.
Acestea sunt bananele. Acestea conțin magneziu, ceea ce stimulează producția acestui hormon.
Laptele și produsele lactate au o concentrație mare de triptofan și, prin urmare, provoacă producerea de melatonină. Brânza, în special brânza tare, este liderul în conținutul de triptofan.
Carnea de pui, curcan, iepure are o cantitate destul de mare de acest aminoacid. Cel mai bun dintre toate este când carnea este coaptă, fiartă sau înăbușită sau aburită.
Dintre boabe, cireșele și vișinele sunt deținătorii recordului. Dacă mănânci o mână mică de aceste fructe înainte de culcare, nivelul tău de melatonină va crește și somnul va veni mai repede.
De asemenea, bogat în hormoni și triptofan sunt porumb, nuci, orez, stafide, roșii, fulgi de ovăz, ouă de pui, dovleac, boia, migdale.
Pentru a crește nivelul de melatonină, este necesar să consumați alimente bogate în vitamina B. Acestea au un efect calmant asupra sistemului nervos, prin urmare, îmbunătățesc somnul, îl fac mai odihnitor, ceea ce duce în cele din urmă la o creștere a acestui hormon important. Caisele, fasolea, bananele, nucile sunt exemple de surse de vitamine B.
Astfel, pentru a prelungi tinerețea, pentru a crește cantitatea de hormon de melatonină în organism, este necesar să se consume alimente care conțin și aminoacid triptofan, precum și vitamine, în special din grupa B.