Practic, confortabil, stilat: 10 idei care îți vor schimba părerea despre bucătăriile mici!

Amenajarea bucătăriei nu e o sarcină ușoară, în special la etapa de proiectare și mai cu seamă dacă bucătăria e mică. De altfel, anume de proiectare depinde dacă bucătăria va fi confortabilă și frumoasă sau nu. Și anume la această etapă oamenii fac cele mai multe greșeli. Am discutat cu un designer profesionist și acesta ne-a dat 10 sfaturi de aur pentru amenajarea unei bucătării mici.

Sfaturi pentru amenajare bucătărie mică

#1. Estimarea posibilităților

Pentru a nu încărca interiorul cu obiecte inutile, trebuie să estimezi din start pentru ce ai nevoie de ele și cum vor fi utilizate. Trebuie să găsești echilibrul dintre necesități obiective și pretenții estetice. Fă calcule. De exemplu, la alegerea frigiderului, îți poți pune următoarele întrebări: Eu cumpăr câte puțin sau umplu frigiderul pentru o săptămână înainte? Planific să nasc un copil în viitorul apropiat sau nu? Am nevoie sau nu de congelator? etc.

#2. Lucrul cu înălțimea

Fiecare centimetru contează. Dulapurile care lasă mult spațiu până la tavan arată plictisitor, ieftin și banal. Cu cât dulapul este mai înalt, cu atât e mai bine. O astfel de dispunere e comodă și elegantă în același timp. Logica e cât se poate de simplă. Cu cât dulapul este mai înalt, cu atât are mai multe rafturi. Cu cât are mai multe rafturi, cu atât poți pune mai mult în el.

O asemenea organizare a spațiului adaugă camerei rafinament. Bucătăria arată integră și contemporană. Însă trebuie să te asiguri că dulapurile sunt ancorate bine și că sistemul de ventilație funcționează corect.

Idei amenajare bucătărie mică

#3. Dulapul cu hotă

Bun. Cu dulapurile am înțeles ce facem. Dar cum rămâne cu hota? Hota lasă mult spațiu gol în bucătărie. Prin urmare, îți recomand să renunți la hota tradițională în favoarea unui dulap cu hotă încorporată.

#4. Triunghiul de lucru

Cel mai important lucru în amenajarea bucătăriei este zonarea. Zonele trebuie delimitate inteligent. Triunghiul de lucru, care se măsoară prin distanța dintre aragaz, chiuvetă și frigider, ar trebui să fie cât mai scurt posibil. Literalmente, de 2-3 pași.

Design interior bucătărie mică

#5. Gândirea în afara cutiei

Lasă tradițiile deoparte și gândește un pic în afara cutiei. Cum poți optimiza spațiul inteligent? Dacă ai un multicooker cu adevărat bun, se prea poate să nu mai ai nevoie de aragaz sau să te limitezi la un model cu două ochiuri, în loc de patru. Și ce dacă toată lumea își ia aragaz? Pornește întotdeauna de la nevoile tale.

La alegerea frigiderului, gândește-te bine, oare ai nevoie de congelator? Toată lumea își ia frigider tradițional, cu două compartimente, pentru că na, așa se cuvine, dar statistica arată că 30% din oameni nu se folosesc de congelator, mai cu seamă burlacii.

#6. Spiritul practic

În lupta dintre practic și estetic întotdeauna trebuie să iasă învingătoare prima. Fiindcă lipsa spiritului practic, mai devreme sau mai târziu, se convertește într-un colaps estetic total. De exemplu, pardoseala. Unele persoane își pun parchet laminat în bucătărie, în ciuda traficului intens, umidității, mucegaiului și riscului de a vărsa o oală pe podea.

Da, un asemenea design arată scump și plăcut din punct de vedere estetic. Dar nu este justificat din punct de vedere practic, pentru că în doar câțiva ani podeaua va trebui înlocuită. O asemenea pardoseală se umflă și se contractă, facilitează răspândirea bacteriilor și își pierde farmecul cât ai zice pește.

Unii își decorează pereții de deasupra blatului cu oglinzi. Spectaculos – da. Practic – nu. Oglinzile vor trebui spălate în fiecare zi.

Decor bucătărie mică

#7. Mașina de spălat vase

Mașina de spălat vase va optimiza consumul de apă și îți va permite să-ți iei o chiuvetă mai mică. Iar asta înseamnă și mai mult spațiu pentru blatul de bucătărie. Astăzi există modele de 45/60 cm care fac o treabă excelentă și nu ocupă mult loc.

#8. Organizarea spațiului

Dezordinea este mama tuturor relelor la bucătărie. Fiecare lucru trebuie să aibă locul și rolul său. Altfel, degeaba ai proiectat totul bine.

Amenajare bucătărie mică bloc

#9. Zona de luat masa

Mesele rotunde ocupă mai mult loc decât variantele pătrate sau dreptunghiulare. De altfel, o masă pliabilă ajută foarte mult și nu arată deloc ieftin sau deplasat. E o soluție contemporană pentru oameni contemporani. Unii se descurcă și fără masă de bucătărie. Mai multe despre asta am scris în articolul de mai jos.

Citește și: Fără masă de bucătărie: 7 idei de amenajare a bucătăriei mici de care te vei îndrăgosti imediat!

#10. Improvizația

Improvizează, există o groază de metode de a optimiza spațiul din bucătărie. Pe lângă dulapurile tradiționale, nu ezita să echipezi peretele cu tije, rafturi, panouri, suporturi magnetice și cuie.

De asemenea, poți folosi organizatoare pentru bucătărie, un singur front pentru mai multe compartimente, sertare masive extensibile, organizatoare ergonomice pentru sticle și farfurii, sertare cu extensie completă, secțiuni verticale înguste etc.

Paleta de opțiuni este foarte variată și toate se descurcă eficient cu optimizarea spațiului din bucătărie. Mai multe despre aceste idei am scris în articolul de mai jos.

Citește și: Nu mai ai loc în bucătărie? 15 idei de organizare eficientă a spațiilor mici!