Pot rămâne peste noapte? 10 întrebări pe care să nu le adresezi în ospeție, dacă vrei să mai revii

Ești pentru prima dată la cineva în ospeție? Presupun că îți dorești să creezi o impresie bună… Ei bine, dacă vrei să mai fii invitat/ă și a doua oară, evită să adresezi aceste întrebări lipsite de tact.

1. Câți bani ați cheltuit ca să aranjați masa asta?

Este cea mai netacticoasă întrebare pe care ai putea s-o redai. Dacă ai fost invitat/ă, înseamnă că și-au permis aceste cheltuieli și, în general, contează oare asta?

2. Cât costă…?

O întrebare din același areal. Nu poți să întrebi gazda cât costă un anumit lucru pe care îl vezi în casă. O faci să se simtă neplăcut și incomod.

3. Pot să iau cu mine prietenul/copilul/animalul de companie?

Dacă mergi pentru prima dată în ospeție la cineva și ai fost invitat/ă doar tu, nu fi obraznic/ă ca să întrebi dacă mai poți veni cu cineva. Bineînțeles, gazda va fi nevoită să accepte și va zice că nu e nicio problemă, dar astfel încalci orice normă etică.

4. Pot rămâne peste noapte?

Dacă gazda vede că afară s-a înnoptat și este târziu, dar nu-ți propune să rămâi, nu trebuie să întrebi tu. Este decizia ta să rămâi până la ora asta, înseamnă că îți asumi consecințele. Persoanele care te-au primit nu sunt obligate să se gândească la modul în care o să ajungi tu acasă.

5. Va fi în meniu și…?

O astfel de întrebare este potrivită doar la restaurant, gospodina nu trebuie să gătească după gusturile tale. Este o lipsă de educație să întrebi așa ceva.

6. Pot să văd termenul de valabilitate al produsului?

Cea mai oribilă întrebare din partea unui invitat. Chiar crezi că vor să te otrăvească cu produse expirate? Mai bine nu veneai.

7. Ați putea să-l invitați și pe…?

Lista de invitați nu te privește. Vrei să inviți pe cineva, organizează-ți propria petrecere.

8. Pentru ce aveți nevoie de asta?

Atunci când mergi prin casă, analizezi tot ce vezi și începi să întrebi la ce bun are nevoie gazda de un obiect sau altul, survolezi spațiul intim al persoanei. Îl determini să se justifice de ce a cumpărat anumite lucruri și îl faci să-și apere gusturile.

9. Când o să mă mai invitați?

Din partea ta, nu trebuie să existe nicio sugestie în acest sens. Acesta este un drept exclusiv al gazdei.

10. Pot să gospodăresc aici la voi?

O întrebare foarte răspândită și prostească. Nu, nu poți! Gospodăresc gospodarii. Tu ești invitat. Ceea ce poți face este să te oferi să ajuți, dar fără să insiști.