Nu te lăsa dus de nas: 5 lecții simple pe care le-am învățat la 50 de ani!

Pe timp de pandemie, când viața noastră de zi cu zi a fost pusă pe brânci, am avut timp să mă gândesc la multe lucruri. Mai întâi am scris 7 concluzii despre viață pe care le-am tras la 50 de ani, dar m-am gândit că le-ai citit de o sută de ori într-o formă sau alta. Și am decis să scriu despre câteva lecții simple, ce țin de viața cotidiană, care mi-au făcut viața mai ușoară și s-ar putea să-ți fie și ție de ajutor.

#1. Youtube e mai util decât pare la prima vedere

99% din oameni folosesc această platformă pentru a zăbovi pe net și a viziona tot felul de prostii. Și eu mă număram printre ăștia. Până a început pandemia și s-au închis sălile de forță și am rămas blocați între patru pereți.

Eu și soția mea facem sport de mai bine de 15 ani și nu puteam sta cu mâinile în sân. Abia atunci am descoperit Youtube-ul din alt unghi. Acum nu mai mergem la sală, chiar dacă s-au deschis. Youtube e plin de exerciții super utile pentru toate grupele de mușchi și toate problemele de sănătate. Tot de acolo am aflat cum să repar mașina de spălat, cum să optimizez softul la pc și cum să scap de blefarită.

#2. Setează filtre la poșta electronică

Asta tot de pe Youtube am învățat. Am o mică afacere (vând mobilă) și de ceva timp primeam în continuu tot felul de oferte pe mail de la firme obscure, începând cu platforme de recrutare și terminând cu dezvoltarea de pagini web. Nu știu de unde au luat ăștia datele mele, dar primeam zeci de mesaje pe zi.

Fă o căutare pe google și te învață acolo pas cu pas cum să setezi un sistem de filtrare ideal pe gmail, chiar dacă nu prietenești cu calculatorul. Poșta mea e mai curată ca niciodată până acum și eu sunt mai calm ca niciodată în ultimii ani, pentru că nu trebuie să caut contractele printre mesajele cu spam.

#3. Fii atent cu lumina albastră a telefonului (televizorului, laptopului)

Lumina ecranelor împiedică organismul să producă melatonină, un hormon esențial pentru somn. În ultimii ani sufeream de insomnie și credeam că e de vină munca sau vârsta (52 de ani), deși nu m-am simțit niciodată supraobosit. Am luat-o mai moale, dar simptomele nu au dispărut.

Abia după ce am citit câteva cărți legate de somn, mi-am dat seama că gadget-urile sunt de vină. Aveam obiceiul să mă uit la filme documentare înainte de somn și deseori dormeam cu televizorul conectat. Asta era problema. Acum ascult cărți audio înainte de somn și petrec o oră în întuneric. Problemele au dispărut.

#4. Nu te lăsa dus de nas

Mă refer la cultura dezvoltării personale. Am impresia că lumea a luat-o razna. Văd puști de 20 de ani care muncesc câte 16 ore pe zi și uită ce înseamnă să trăiești. Și pentru ce? Pentru un buzunar mai greu? Pentru o sănătate știrbită la 40 de ani? Pentru un statut social de care nimeni nu are nevoie?

Și mie îmi place să muncesc și m-a dus capul să-mi pun o mică afacere pe roate, dar am încercat să găsesc echilibrul. Am vrut cu orice preț să fiu un soț bun, un tată bun și să-mi mai și rămână timp pentru mine. Da, o vacanță în Caraibe și un SUV de 30 mii de euro e cam mult pentru buzunarul meu, în schimb pot spune fără falsă modestie că am o viață și o familie fericită.

Ceea ce am învățat eu de-a lungul anilor este că e normal să eșuezi în carieră, e normal să iei o pauză din când în când, e normal să-ți eșueze planurile, e normal să scapi situația de sub control, e normal să nu fii perfect, e normal să vrei mai mult, la fel cum e normal să te împaci cu ceea ce ai. Nu e normal să te plângi, să fii invidios și să dai vina pe alții.

#5. Nu te uita la știri

Poate sunt eu de modă veche, dar nu mi se pare deloc necesar să fii conectat non stop la ceea ce se întâmplă în jur. Știrile despre politică, accidente, inechitate socială, pandemie, viața celebrităților nu fac decât să mă întristeze. Prefer să fac sport, să mă uit la documentare sau să citesc o carte.

Citește și: Oriunde te îndrepţi, fă-o din toată inima: 9 lecții de viață de la maestrul gândirii chineze, Confucius!