Pe cei tari îi încântă sarcina grea: Dacă știi să faci aceste 5 noduri, ești pregătit de orice!

La ce poate fi bun un nod? La foarte multe lucruri. Fără un nod bun nu poți remorca o mașină, nu poți ridica un cort și nu poți scoate un țăruș înfipt adânc în pământ. Iar un nod rău, dimpotrivă, poate pune în pericol întreaga operațiune și poate provoca un mare bucluc. Prin urmare, e mai bine să fii pregătit. Iată 5 noduri care niciodată nu te vor da de gol.

1. Nod pentru corturi

Avantajul acestui nod este că poate fi dezlegat rapid. Îndoaie funia în două, după care înfășoar-o în jurul obiectului și treci capătul mai lung (strâns în două) prin buclă. Trage funia pentru a fixa nodul și introdu capătul scurt (strâns în două) în a doua buclă. Acum poți strânge nodul definitiv. Astfel vei obține un nod rezistent, dar care poate fi dezlegat instantaneu trăgând de marginea scurtă. Acest nod este foarte util la montarea corturilor.

#2. Nod pentru scoaterea unui par sau a unui țăruș

Strânge funia în două și înfășoar-o în jurul țărușului pe care vrei să-l scoți din pământ. Strecoară ambele capete prin buclă. După care îndoaie unul din capetele frânghiei în jumătate, formând o buclă nouă și înfășoară bucla cu celălalt capăt al funiei, creând un nod liber. Agață de acesta un toiag, un băț, o pârghie, cu ajutorul căreia să crești presiunea pe stâlp ca să-l poți smulge din pământ.

#3. Nod care alunecă

Aruncă frânghia peste o bară fixă, făcând o buclă folosind capătul lung. Strânge bucla cu ajutorul capătului scurt. Iar restul capătului trebuie strâns în două și trecut prin buclă. Trage de capătul lung al frânghiei pentru a strânge nodul. Iar pentru a-l desface, trage de capătul scurt.

#4. Nod rapid

Stânge capetele funiei în două și strecoară una din bucle prin cealaltă. Capătul scurt al buclei din interior trebuie trecut prin propriul său inel. După care strecoară capătul scurt al buclei exterioare prin același inel și strânge nodul. Un astfel de nod este rezistent, ușor de legat și foarte ușor de dezlegat.

#5. Nod pentru remorcare

Acest nod te va scoate basma curată în cazul în care te-a dat de gol propria mașină sau dimpotrivă, în cazul în care trebuie să ajuți pe cineva. Pentru început va trebui să strecori funia prin inel, pe dedesubt. După care va trebui să treci capătul scurt al acesteia pe sub capătul lung și să-l strecori din nou prin inel. De data asta pe deasupra.

Apoi capetele se reunesc și nodul se strânge, dar nu în totalitate. Capătul scurt trebuie strâns în jumătate, iar bucla pe care o formează trebuie introdusă în primele două inele.

Citește și: Paza bună trece primejdia rea: 7 sfaturi utile care îți pot salva viața!