Paza bună trece primejdia rea: Aceste 7 sfaturi îți pot salva viața!

Viața este imprevizibilă și uneori te poate lua pe nepregătite. Iar atunci când ajungi într-o situație extremă, cel mai rău lucru pe care poți să-l faci este să intri în panică. Oamenii se panichează atunci când nu știu ce să facă. E mai bine să fii pregătit, pentru că paza bună trece primejdia rea. Iată câteva trucuri elementare care te vor ajuta să ieși basma curată din cele mai neașteptate situații.

1. Ce faci dacă uleiul a luat foc în tigaie?

Nu intra în panică și nu te grăbi să stingi focul cu apă. Apa va înteți flăcările, iar stropii încinși pot cădea pe piele, pe haine sau pe draperii și poți să o pățești rău de tot. Focul e aproape inofensiv în tigaie. Prin urmare, nu flutura cu tigaia și nu alerga spre chiuvetă. Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să acoperi tigaia cu un capac de metal. În lipsa oxigenului focul se va stinge cât ai zice pește.

2. Ce faci dacă te îneci cu mâncare?

Dacă simți că te îneci, nu aștepta până te faci vânăt! Mulți oameni mor din cauza timidității și jenei, pentru că aleargă la toaletă ca să-și curețe gâtul în loc să cheme după ajutor. Dar e mai bine să tragi rușinea decât să mori, nu-i așa? Sparge o farfurie, flutură din mâini. Fă tot posibilul ca să atragi atenția și oamenii o să-ți sară în ajutor.

3. Ce faci dacă te atacă un câine

Nu te întoarce cu spatele, nu fugi, nu flutura din mâini – pentru că aceste animale au un puternic instinct de vânătoare. Nu țipa și nu lovi câinele. Încearcă să rămâi calm. Câinii agresivi se așteaptă ca victima să devină stresată. Evită contactul vizual. Dacă ai un obiect în mână, plasează-l în fața ta.

Dacă animalul nu cedează, protejează-ți fața și gâtul cu antebrațul. Literalmente, permite-i să te muște de antebraț și prinde-l de curelușă cu cealaltă mână. Antebrațul e destul de gros pentru a slăbi mușcătura, iar dacă îl apuci de curelușă îți va fi mai ușor să îl controlezi.

4. Ce faci dacă te-a prins viscolul pe drum?

Trage cât mai tare pe dreapta, pornește lumina din interiorul mașinii și rămâi în autoturism până vin salvatorii. De ce lumina din interior? Deoarece consumă mai puțină energie. Și vei avea nevoie de baterie pentru a menține căldura. Totodată, poți agăța o cârpă sau o vestă reflectorizantă de antena radio sau de geam.

Pornește motorul și sistemul de încălzire timp de 10 minute o dată pe oră. Din când în când, înlătură zăpada de pe țeava de eșapament. Bea lichide pentru a preveni deshidratarea organismului și nici într-un caz nu te culca!

5. Ce faci dacă ai fost rănit cu un obiect ascuțit?

Dacă ai fost lovit cu un obiect ascuțit, nici într-un caz nu scoate obiectul din rană. Decât dacă e vorba de o așchie, un cui sau un ciob care a străpuns ușor pielea. Dar dacă rana este gravă, fiind cauzată de un cuțit, o bară metalică sau un harpon – lasă extragerea pe mâna profesioniștilor. Paradoxal, dar arma care te-a rănit, te menține în viață, încetinind hemoragia.

6. Ce faci când îți curge sânge din nas?

Stai în poziție verticală și apleacă-te ușor în față, nu invers, cum ne-au învățat alții în mod eronat. Astfel vei reduce presiunea sanguină și nu vei înghiți sânge și secreții nazale, ce pot provoca vomă. Apasă nările pentru a comprima zona cu hemoragie, folosind degetul mare și cel arătător. La prima vedere, sângerările nazale sunt un fenomen obișnuit, dar acestea trebuie oprite la timp.

7. Ce faci dacă în casa ta a pătruns un hoț?

Nu e cazul să o faci pe eroul. Evită confruntarea directă și nu-ți pune viața în pericol pentru bunuri materiale. Nu știi de ce e în stare omul care a pătruns în casa ta. Mai bine ascunde-te și cheamă poliția. Dacă intrusul te-a observat și se îndreaptă în direcția ta – fugi la bucătărie. Acolo vei avea un avantaj evident – tu știi unde stau cuțitele, iar tâlharul nu.

Citește și: Dacă șoferii ar respecta aceste 12 reguli, în lume nu ar mai avea loc accidente!