Paza bună trece primejdia rea: 7 sfaturi utile care îți pot salva viața!

Uneori, viața te poate lua pe nepregătite. Iar atunci când te afli într-o situație limită e ușor să scapi această situație de sub control, mai ales dacă intri în panică atunci când fiecare secundă contează.

Pentru că soarta îi ajută pe cei îndrăzneți și Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri, am pregătit pentru tine câteva trucuri care te vor ajuta să ieși basma curată din cele mai neașteptate situații, cu care se poate confrunta fiecare din noi.

Ce trebuie să faci dacă te-a prins gerul și viscolul pe drum?

Rămâi în autoturism până la sosirea salvatorilor! În primul rând, trage cât mai tare pe dreapta și pornește lumina din interiorul mașinii. Da, anume lumina din interior, nu farurile, deoarece farurile accelerează consumul bateriei, iar ea e necesară pentru a menține căldura.

Citește și: O viață fără stres – 8 modalități de combatere a stresului la locul de muncă!

De asemenea, poți prinde o cârpă de antena radio sau de geam. Pornește motorul și sistemul de încălzire timp de 10 minute la fiecare oră. Din când în când, îndepărtează zăpada de pe țeava de eșapament. Bea lichide pentru a evita deshidratarea și nici într-un caz nu te culca!

Ce trebuie să faci dacă uleiul a luat foc în tigaie?

Nu intra în panică și nu turna apă peste tigaie! Apa va înteți flăcările, iar stropii încinși pot cădea peste piele, haine sau draperii și poți să o pățești rău de tot.

Unele gospodine încearcă să neutralizeze focul cu bicarbonat de sodiu, dar și în acest caz, efectul va fi invers. Cel mai simplu este să acoperi tigaia cu un capac de metal și în absența oxigenului focul se va stinge de la sine.

Ce trebuie să faci dacă în casa ta a pătruns un hoț?

Evită confruntarea directă și nu-ți pune viața în pericol pentru că nici un bun material nu e mai valoros decât viața ta. Lasă-l să fure, fiindcă nu știi dacă e înarmat sau cât de violent și periculos poate fi. Mai bine ascunde-te și cheamă poliția.

Citește și: 10 adevăruri despre viață, care trebuie cunoscute de fiecare

Dacă acesta te-a observat și se îndreaptă spre tine, fugi la bucătărie, unde vei avea un avantaj, fiindcă știi unde sunt păstrate cuțitele, iar tâlharul nu. Dar dacă știi că poți bate pe oricine, indiferent dacă e înarmat sau nu, atunci ne pare rău pentru nenorocitul care a pășit pragul casei tale.

Cum să te salvezi dintr-o mașină care se scufundă?

Doar în filme pare atât de ușor să spargi geamul, să salvezi fata și să ieși victorios din încurcătură. În realitate, să spargi geamul sub apă e destul de complicat, chiar și cu un stingător din metal la îndemână. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să desprinzi centura de siguranță și să cobori geamul cu macaraua. Inspiră adânc și încearcă să ieși pe fereastră.

Citește și: 8 deprinderi simple, care îți vor îmbunătăți viața

În general, de îndată ce mașina cade în apă, trebuie să reacționezi instantaneu și să cobori geamul până a ajunge sub apă. Dacă nu ai reușit acest lucru, așteaptă ca apa să umple interiorul mașinii pentru a echilibra presiunea din interior și exterior, inspiră adânc și încearcă să deschizi ușa.

Ce să faci când îți curge sânge din nas?

Stai în poziție verticală și apleacă-te ușor în față, nu invers, cum consideră unii. În acest fel, vei reduce presiunea sanguină și nu vei înghiți sânge sau secreții nazale, care pot provoca vomă. Apasă pe nări pentru a comprima zona hemoragică, folosind degetul mare și cel arătător.

Citește și: Au găsit o pisică, abandonată după doar câteva zile de viață. Cum arată ea peste 2 ani?

Dacă hemoragia nazală te-a luat prin surprindere pe stradă, nu ezita să ceri de la trecătoare un tampon pentru a absoarbe lichidul și a apăsa pe zona unde are loc sângerarea. La prima vedere, sângerările nazale sunt un fenomen obișnuit, dar acestea trebuie oprite la timp.

Ce trebuie să faci dacă te atacă cineva în ascensor?

Nu o fă pe eroul. Încearcă să ajungi la panoul de comandă și să apeși pe cât mai multe butoane. Acest lucru va dezorienta inamicul. Liftul va începe să se miște haotic și întotdeauna există probabilitatea să se oprească la un etaj unde sunt și alte persoane.

Bonus: Regula de autoapărare pe scări de care nimeni nu ține cont

Când urci sau cobori scările, nu ține mâinile în buzunare, pentru că în caz de atac, s-ar putea grozav să te ajute. Dacă îți place să riști și ai ajuns într-o asemenea situație, iar mâinile îți sub blocate, încearcă să te grupezi, protejându-ți capul.