Paza bună trece primejdia rea: 18 sfaturi utile care îți pot salva viața!

Uneori, viața te poate lua pe nepregătite. Iar atunci când te afli într-o situație limită e ușor să scapi această situație de sub control, mai ales dacă intri în panică atunci când fiecare secundă contează.

Pentru că soarta îi ajută pe cei îndrăzneți și Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri, am pregătit pentru tine câteva trucuri care te vor ajuta să ieși basma curată din cele mai neașteptate situații, cu care se poate confrunta fiecare din noi.

Sfaturi care îți pot salva viața

#1. Un sfat pentru amatorii de petreceri și senzații tari. Dacă tu sau cineva din prietenii tăi aveți nevoie de asistență medicală urgentă, fii sincer cu medicii și spune-le din start ce substanțe (alcool, țigări, droguri) ați consumat.

Rușinea sau frica te poate costa viața. Oare reputația valorează mai mult? De altfel, substanțele oricum vor fi identificate în sânge, mai devreme sau mai târziu.

#2. Să nu-ți fie rușine să apelezi la un psiholog. E o practică normală în țările din Occident. Studiile arată că 80% din oamenii care aveau gânduri suicidare s-au debarasat de ele după câteva sesiuni bune de consiliere psihologică.

#3. Folosește cremă cu protecție solară. Expunerea la soare este benefică pentru sănătate, deoarece razele solare sunt o sursă naturală și abundentă de vitamina D, iar asta înseamnă mai multă energie, dinți mai sănătoși și un risc redus de apariție a cancerului.

Totodată, statul la soare este periculos din cauza razelor ultraviolete, care afectează elasticitatea pielii și pot provoca melanoame. Prin urmare, dacă vrei să faci o baie de soare în aer liber, nu uita să folosești o cremă pentru protecție solară SPF 30-50 și o pălărie.

#4. Dacă uleiul a luat foc în tigaie, nu intra în panică și nu te grăbi să stingi focul cu apă. Apa va înteți flăcările, iar stropii încinși pot cădea pe piele, pe haine sau pe draperii și poți să o pățești rău de tot.

Focul e aproape inofensiv în tigaie. Prin urmare, nu flutura cu tigaia și nu alerga spre chiuvetă. Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să acoperi tigaia cu un capac de metal. În lipsa oxigenului focul se va stinge cât ai zice pește.

#5. Dacă cineva te amenință cu vătămarea fizică sau aplicarea unei arme în stradă și îți cere să mergi cu el în alt loc. Stai pe loc. Într-un colț ferit de ochii lumii ai șanse mai mari să dai ortul popii, decât într-un loc deschis. Dacă atacatorul nu cedează, încearcă să fugi sau să atragi atenția altor persoane.

#6. Dacă în casa ta a pătruns un hoț, nu e cazul să o faci pe eroul. Evită confruntarea directă și nu-ți pune viața în pericol pentru bunuri materiale. Dacă totuși ai decis să-ți aperi proprietatea cu o bâtă de baseball, acoperă vârful acesteia cu o șosetă ca tâlharul să nu o poată prinde cu mâinile.

#7. Dacă cineva te face să te simți nefericit (ă), nu trebuie să îi explici de ce ai plecat sau să te învinovățești sau să cauți explicații. Căutarea de explicații duce la dezechilibru emoțional și sentimentul de vinovăție. Pur și simplu pleacă, fără a te întoarce emoțional la acest subiect.

#8. Dacă ai simptomele unui accident vascular cerebral (zâmbet distorsionat, un braț lăsat în jos, amorțeală a feței, dificultăți de vorbire, tulburări de vedere), apelează urgent la medic. Fiecare secundă contează, literalmente.

#9. Ca să nu adormi la volan în timpul unui drum lung, fă-ți provizii de semințe, nuci sau lămâi. Ele sunt un ajutor excelent în lupta cu somnul. Arahidele decojite, semințele, nucile caju, migdalele sunt ușor de consumat și sâcâie sistemul digestiv, care la rândul lui, nu-ți va permite să adormi cu una-cu două.

Iar mirosul feliilor de lămâie va stimula activitatea hipotalamusului care este responsabil pentru capacitatea de concentrare în situații dificile. Dar dacă ești sleit de puteri, mai bine să oprești și să tragi un pui de somn.

#10. Dacă ai impresia că cineva te urmărește, cotește de 4 ori în jurul aceleași zone. Dacă urmăritorii nu au dispărut, îndreaptă-te direct spre secția de poliție.

#11. Dacă ai fost martor la o nenorocire, de exemplu, la un accident rutier, nu aștepta ca cineva să cheme ambulanța în locul tău. Sună primul! Fiecare secundă contează.

#12. Înainte de a ajuta pe cineva, asigură-te că viața și securitatea ta nu sunt în pericol. Nu te arunca în râu dacă nu știi să înoți. Nu înlătura un cablu electric cu mâinile sau cu un băț ud. Nu o fă pe eroul încercând să dezarmezi un tâlhar.

#13. NU amesteca niciodată amoniac cu înălbitor. Această combinație produce cloramină, un gaz toxic, care poate provoca dureri de piept și un stop respirator pe termen scurt.

#14. Stabilește întâlnirile cu necunoscuții numai și numai în locuri publice. Deși acest sfat pare evident, milioane de oameni continuă să îl ignore și o bună parte din ei o pățesc.

#15. Pune-ți centura de siguranță de fiecare dată când e posibil. Adică, oriunde există o centură de siguranță, trebuie să o folosești!

#16. Dacă ai fost lovit cu un obiect ascuțit, nici într-un caz nu scoate obiectul din rană. Decât dacă e vorba de o așchie, un cui sau un ciob care a străpuns ușor pielea. Dar dacă rana este gravă, fiind cauzată de un cuțit, o bară metalică sau un harpon – lasă extragerea pe mâna profesioniștilor. Paradoxal, dar arma care te-a rănit, te menține în viață, încetinind hemoragia.

#17. Dacă cineva încearcă să te răpească, fugi și strigă înjurături. Asta va atrage atenția altor persoane și îl va dezorienta pe atacator.

#18. Dacă te-ai înecat cu mâncare și ești singur acasă, așază-te pe genunchi, apoi grupează-te ca în imaginea de mai jos, de parcă ai vrea să faci flotări. Îndepărtează brusc mâinile așa încât să te lovești cu pieptul de podea. Lovitura va fi destul de puternică pentru a debloca căile respiratorii.

Citește și: Nu-ți va lua decât un minut să citești aceste sfaturi, dar într-o zi îți pot salva viața!